До Києва привезли головну новорічну ялинку

8 Грудня 2014 09:14
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Учора до Києва доставили головний символ Нового року – живу, 24-метрову пухнасту ялицю, яку подарувала столиці влада Івано-Франківська. Лісову красуню везли до столиці цілий день по слизькій дорозі, а вже сьогодні вранці її встановлять на Софійській площі, де цього року пройдуть головні новорічні та різдвяні свята. На прикрасу їли витратять тиждень, а вже 19 грудня, в день святого Миколая, вона заграє яскравими вогнями.

ЛІСОВИК БУВ ПРОТИ. Видобуток ялинки, що росла в лісгоспі в Надвірнянському районі, недалеко від села Вишнівця, не обійшовся без пригод. Як розповіли нам організатори доставки, місцевий лісовик явно не хотів відпускати дерево в столицю – адже, щоб вивезти її з лісу, робочі витратили половину доби! “Футболісти дві години ганяють м’яча по полю, щоб забити гол. А ми 12 годин вивозили ялинку з лісу. Було все: спочатку – дощ і бруд, а потім – різкий мороз і ожеледь. Пригод предостатньо сталося. Суцільна містика, як ніби місцевий лісовик старався! Спочатку зламався кран, яким ми повинні були вантажити ялинку на фуру: він зачепився за пень. Полагодили. Потім у фурі зламалися гальма: виявилося, шланги зносилися. Полагодили. А коли почали тягнути ялинку, обірвався гак! Дерево адже дуже важке – 12 тонн”, – ділиться з “Сегодня” президент Folk Ukraine, Ігор Добруцький, організатор новорічного свята на Софійській площі.

У підсумку ялинку довелося тягнути з лісу за допомогою вантажівки і лебідки, на що пішло ще дві години. “Ялинка вийшла з лісу рівно опівночі, як у казці, але ми дуже задоволені результатом. Ялинка – красуня! Такий Київ не бачив мінімум 23 роки. По дорозі обійшлося без пригод. А везли ми її повільно – дорога слизька, а вантаж дуже великий і цінний”, – говорить Добруцький.

Коштує така красуня – від 7 до 11 тис грн. “Місцевий лісгосп заготовлює такі дерева на дрова і для виробництва меблів. А нам її подарував мер Івано-Франківська: ми витратилися лише на доставку її до столиці. Кияни вже втомилися від штучних дерев і пластикових конусів за мільйони гривень”, – говорить Добруцький.

СТАКАН ВАГОЮ В 60 ТОНН. Учора ввечері фура прибула на Софійську площу. Ялинка переночувала в причепі, а вже вранці почався її монтаж. “Ми підготували спеціальну конструкцію-стакан з металу і бетону вагою більше 60 тонн, в якому буде надійно закріплена ялинка. Під деревом буде крижана гірка для дітей. Прикрашати ялинку будемо тиждень: три дні піде, щоб повісити всі іграшки, адже їх буде більше трьох тисяч. Як мінімум один день займе установка маківки і всієї святкової ілюмінації”, – говорить куратор проекту Надія Тутенко. У мерії раді, що ялинку столиці подарували, і сподіваються, що цей Новий рік буде найбільш патріотичним за всю історію Києва.

 

Після свята розпиляють

 

Ялинка буде прикрашати Софійську площу до Водохреща, 19 січня. Зазвичай після свят залишки дерева викидали у сміття, але цього року її будуть “утилізувати” по-іншому. “Ми хочемо, щоб ялинка принесла користь. Після свят ми плануємо розпиляти її стовбур (діаметр – 54 см) на невеликі гуртки-поліна. Їх вийде близько 500 штук. Ці кружечки можна пофарбувати або покрити лаком і повісити на стіну. А можна зробити на їх основі годинник, підставку для кухні, картину… 21 січня ми плануємо провести аукціон, і продати ці кружечки по 1000 гривень кожен, а виручені гроші спрямуємо в дитячі будинки: їх список розмістимо у себе на сайті, або підключимо до цієї акції ЗМІ. Людина, що купила кружечок від головної ялинки країни, зможе вибрати дитячий будинок, куди підуть її гроші. Ми увічнимо кожного, хто захоче допомагати дітям”, – говорить Добруцький.

Джерело: Сегодня.ua