Екологічний комітет ВР одноголосно підтримав запровадження мораторію на вивезення необробленої української деревини за кордон

25 Грудня 2014 12:00

tomenko.ua

tomenko.ua

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи поінформував, що Комітет на своєму засіданні одноголосно підтримав проект закону щодо мораторію на експорт лісо-та пиломатеріалів у необробленому вигляді (реєстр. № 1362).

Нагадаємо, даний законопроект за авторством групи народних депутатів (10 народних депутатів з різних фракцій) пропонує введення тимчасового 10-річного мораторію на вивезення української деревини за кордон.

Микола Томенко зауважує, що це ухвалення такого рішення парламентом – вкрай необхідний крок, адже експорт необробленої деревини заборонений в усіх цивілізованих країнах, а у наших країн-сусідів (Білорусь, Росія, Румунія, Молдова) така заборона діє ще з 2001 року.

Вивезення лісу у вигляді сировини у круглому, необробленому вигляді, завдає шкоди економічному та екологічному стану території України. Адже експорт кругляку (часто незаконної вирубки) не вигідний державі ні в економічному, ні в соціальному, ні в природоохоронному аспекті, наголошують автори законопроекту.

За словами Миколи Томенка, «якщо ми хочемо не просто зберегти ліси та екологію, а і відродити деревообробну галузь, діяльність раніше конкурентних меблевих фабрик, створити нові робочі місця, забезпечити відповідні наповнення бюджету, а не навпаки – фантастичні бюджетні витрати на ліквідацію наслідків чергових повеней, то ми мусимо нарешті поставити крапки над «і» у цьому питанні».

Також Микола Томенко повідомив, що Комітет підтримав до другого читання законопроекти щодо охорони тваринного світу (№ 0916) та охорони біорізноманіття (№ 0917).