Фільм «Плем’я» отримав нагороду Європейської кіноакадемії

16 Грудня 2014 17:00

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

Фільм Мирослава Слабошпицького «Плем’я» отримав приз Європейської кіноакадемії в категорії «відкриття року». Ця нагорода традиційно вручається журі Міжнародної федерації кінопреси (ФІПРЕССІ). У колекції «Племені» вже більше 30 призів міжнародних кінофестивалів.

27-я церемонія вручення нагород Європейської кіноакадемії відбулася 13 грудня в Ризі. Кращим європейським фільмом 2014 року визнана польська драма «Іда» Павла Павліковського, який отримав, крім того, нагороди за кращу режисуру і сценарій. «Іда» цього року представлена Польщею на Оскар в категорії «кращий іноземний фільм».

«Нагорода «Племені» підтверджує, що українське кіномистецтво не залишилося на рівні культурного гетто замшілих штампів, незважаючи на всі старання вітчизняних чиновників від культури та поважних ветеранів українського кіно, які двадцять років тому зняли свій останній фільм і приблизно тоді ж востаннє були в кінотеатрі, а тепер намагаються оголосити національним шедевром якого-небудь «Поводиря». На відміну від подібних кінореліктів, в яких ідеологічні кліше часів соціалістичного реалізму, що подані під новим соусом, поєднуються з чисто ремісничою неспроможністю, «Плем’я» являє собою безжально точну метафору українського суспільства напередодні Революції гідності, але разом з тим виявляється і універсальною, поданої виразно і оригінально і тому затребуваною критиками і простими глядачами будь-якої країни, історією про пробудження індивідуальності, про особистий протест проти несправедливої Системи того, хто здавався її слухняною, покірною частиною», – прокоментував перемогу «Племені» спеціально для Cultprostir кінокритик Олександр Гусєв.

Джерело: CULTPROSTIR.UA