Мате: «божественний» напій індіанців

28 Грудня 2014 15:22

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

За легендою індіанців, напій мате має божественне походження. Він був подарований Богами жителям Латинської Америки для того, щоб подарувати щастя, зняти втому та зміцнити. Але властивості мате зробили його популярним і серед блідолицих.

Напій мате готується з рослини каа (інд. трава), що в серед конкістадорів отримала назву йєрба мате (yerba mate). Воно являє собою зелене дерево-чагарник. Для приготування напою зазвичай використовуються молоді пагони з глянцевими листями.

Індіанці використовували мате під час тривалих переходів, коли доводилося тривалий час залишатися без їжі, але в той же час було потрібно багато сил. Він також став незмінним атрибутом різних обрядів і ритуалів. Традиційно настій розпивають з так званих калабасів (гарбузових судин) за допомогою бомбільї (трубочки з фільтром). Заварений мате зберігав свої властивості протягом декількох днів.

Відразу з моменту колонізації Південної Америки мате отримав велику популярність, бо він є чудовим засобом від цинги. У дальніх плаваннях в умовах нестачі свіжих овочів і фруктів, цинга ставала прокляттям моряків. Тому перші конкістадори дуже швидко оцінили корисні властивості мате і, таким чином, він опинився в Європі, отримавши назву «настій єзуїта». Його вартість перевищувала ціну кави або чаю.

У листі йєрба мате містяться алкалоїди з групи ксантинів. До цієї групи входять різні тонізуючі речовини, наприклад: кофеїн, теобромін і теофілін.

Йєрба мате також містить алкалоїд матеін, який відрізняється від кофеїну тим, що не викликає нервового збудження, не підвищує тиск і не збільшує серцебиття. При цьому матеін зберіг всі плюси ксантинів. Він підсилює концентрацію уваги, фізичну силу та активність людини.

Традиційно настій розпивають з так званих калабасів за допомогою бомбільї.

В мате міститися вітаміни B1, B2, C, E і різні мікроелементи. У зв’язку з цим настій покращує когнітивні здібності людини (пам’ять, мислення), підвищує імунітет і посилює опірність організму до інфекцій.

Завдяки недавнім дослідженням американських вчених Іллінойського університету стало відомо, що мате також здатний перешкоджати виникненню серцево-судинних і онкологічних захворювань. Безлічантиоксидантів виробляється в людському організмі завдяки вживанню мате.

Ферменти, що містяться в йєрба мате, впливають і на концентрацію ліпопротеїнів крові. Мате підвищує рівень ліпопротеїнів високої щільності та зменшує концентрацію ліпопротеїнів низької щільності. В цілому, це знижує активність атеросклеротичних процесів в судинах, що є головною причиною смертності сучасного людства.

Один із шанувальників мате, письменник Хуліо Кортасар, так писав у своєму романі: «Мате — як абзац. Випив — і можеш починати з нового рядка». Візьміть калабасу з мате з собою на роботу і під час перерви відчуйте дух Латинської Америки і забудьте про втому та дрібні проблеми.