Муніципальна медстраховка у Києві запрацює з 1 січня?

16 Грудня 2014 17:36
i65.fastpic.ru

i65.fastpic.ru

З 1 січня наступного року в столиці розпочне працювати добровільне медичне страхування.

Про це заявив заступник голови КМДА Михайло Радуцький в інтерв’ю газеті “Факти”.

За його словами, засновниками столичної страхової компанії виступлять три київські комунальні підприємства, а медстрахування стане найефективнішим механізмом дофінансування медицини.

“Сьогодні в жодній страховій компанії не можна застрахувати людину старшу 70 років. Але Київ не може позбавити літніх мешканців медичної допомоги. От і будемо дофінансовувати медицину зі страхового фонду, тому що бюджетних грошей не вистачає”, – сказав Радуцький.

Він відзначив, що на сьогодні проїзд в маршрутці в Києві коштує дорожче, ніж бюджетна вартість лікування одного хворого на день.

“На добу виділяється 1 гривня 60 копійок на медикаменти у звичайній палаті і 50 гривень — у реанімації. Ми ж усі розуміємо, що лікувати на ці гроші просто неможливо”, – відзначив чиновник.

Він додав, що міська влада вирішила змінити систему.

“З Нового року усі лікувальні заклади столиці отримають статус комунальних неприбуткових підприємств. Це не значить, що послуги стануть платними — просто лікарні почнуть жити за економічними законам. Гроші зі спец рахунків лікарень будуть розподілятися по-іншому: 80% залишиться клінікам, а 20 — піде до міського бюджету”, – пояснив Радуцький.

Він висловив впевненість, що ефективність впровадження необов’язкового добровільного медичного страхування і пацієнти, і працівники медичної сфери зможуть відчути вже через півроку.

“Але і за цей час побутові умови в лікарнях не покращаться. Головне, що пацієнтів перестануть ганяти в аптеку: купи бинт, рукавички, йод для операції. До того ж страхова компанія почне відправляти хворих в ту міську лікарню, де будуть надавати більше послуг, де вища якість лікування… Тобто почнуть працювати принципи звичайної конкуренції”, – зазначив Радуцький.