Музейний комплекс “Мистецький Арсенал”

14 Грудня 2014 10:48

mykyiv.com.ua

mykyiv.com.ua

Національний культурно-мистецький та музейний комплекс “Мистецький Арсенал” сьогодні є одним із найбільш перспективних проектів у галузі культури України, а в майбутньому має стати одним із найпотужніших світових музейно-виставкових комплексів.
Місія Мистецького Арсеналу – об’єднати великий об’єм культурних ініціатив та надбань України в один концептуальний національний проект з метою презентації української історичної та мистецької спадщини як частини світового культурного надбання.

Архітектурною та змістовною домінантою Національного культурно-мистецького та музейного комплексу “Мистецький Арсенал” є будівля Старого Арсеналу – пам’ятка архітектури національного значення, споруджена у 1783−1801 рр. за проектом генерала-поручика Івана (Іоганна) Меллера в межах Старої Печерської фортеці, яку було закладено на місці Вознесенського дівочого монастиря. У 1683-1707 рр. його ігуменею була Марія-Магдалина Мазепина – матір гетьмана І. Мазепи, – клопотанням якої монастир у той час досяг справжнього розквіту. Коштом гетьмана та його матері в 1701-1705 рр. замість дерев’яної Вознесенської церкви зведено величний кам’яний храм та перебудовано в камені церкву Покрова Богородиці.
У серпні 1706 р. російський імператор Петро І заклав тут Києво-Печерську цитадель. Фортифікаційні укріплення будували сили розташованих в Києві українських полків під наглядом гетьмана І. Мазепи. Монастир, що потрапив під фортечну забудову, було скасовано, а черниць переведено до Флорівського монастиря на Подолі. Вознесенський храм проіснував до 1798 р., а колишня монастирська територія, обнесена мурами, перейшла у відання Артилерійського відомства.
З початку ХІХ ст. Арсенал, з прилеглою до нього частиною території Старої Печерської фортеці, перебував у розпорядженні Київського гарнізону – тут знаходились склади, майстерні з ремонту зброї й кінської амуніції, кузня тощо. Упродовж ХХ ст. він зберігав своє первинне призначення, залишаючись об’єктом, що використовувався для військових потреб.
За часів незалежності України низкою президентських указів, починаючи з 2003 року, Арсеналу було надано статус культурно-мистецької установи та назву “Мистецький Арсенал”. Сьогодні, одночасно із проведенням реставраційно-відновлювальних робіт, що мають на меті музеєфікацію будівлі, у приміщенні Старого Арсеналу відбуваються численні виставки, мистецькі акції, презентації тощо. Першим із них став у серпні 2009 року проект “De Profundis”, присвячений історії українського пластичного мистецтва. Поступово стає зрозумілою прозорливість І. Меллера, який спроектував Арсенал. Він писав: “Настане час, і ви побачите, що я збудував цей будинок не для фортеці, а для людей”.
Незабаром музей нового покоління, із сучасною технічною інфраструктурою, яка відповідатиме вимогам динамічного виставкового центру та одночасно виконуватиме широку просвітницьку функцію, запросить відвідувачів у просторі виставково-експозиційні зали, арт-лабораторії, електронні бібліотеки, книгарні, конференц-зали, інформаційні центри, навчальні аудиторії.
Приміщення Старого Арсеналу з червня 2010 по 2012 рік було максимально пристосовано для зручності учасників та комфортного дозвілля відвідувачів, надаючи можливість для втілення різнопланових культурно-мистецьких проектів. Архітектурно-просторова концепція комплексу дозволяє проводити тут масштабні арт-проекти, виставкові заходи, презентації, благодійні бали тощо. Площа будівлі Мистецького Арсеналу – 50 000 м².
Вже тепер Мистецький Арсенал здійснює перемовини з провідними музеями України та світу щодо представлення колекцій мистецьких шедеврів в Україні. Серед них — масштабний проект, присвячений спадщині Казимира Малевича, міжнародні проекти сучасного мистецтва, виставки творів Едварда Мунка, Густава Клімта та майстрів австрійської сецесії, художніків-сюреалістів. У травні 2012 року Мистецький Арсенал відкрив ARSENALE 2012 – Першу Київську міжнародну бієнале сучасного мистецтва, що пройшла на кшталт найвідоміших світових бієнале та представила в Україні найкраще сучасне мистецство з усього світу.
Команда Мистецького Арсеналу переконана, що проект започаткував нові стандарти у культурному житті України та згенерував позитивні зміни як на національному, так і на міжнародному рівні.

Джерело: Мій Київ