Найдорожче та найдешевше житло в Україні

26 Грудня 2014 14:00

takeinfo.net

takeinfo.net

За рік ціни на квартири на вторинному ринку в доларах подешевшали в середньому на 14%, а в гривні ціни зросли на 75%. Враховуючи те, що добробут українців не покращився, такий стрибок в цінах не міг позитивно позначитися на попиті – в кінці року квартири на вторинному ринку купували набагато рідше. Так, кількість закритих операцій в листопаді скоротилося в 3 рази в порівнянні з січнем 2014 року.

Про це повідомляють в прес-релізі онлайн-сервісу безкоштовних оголошень OLX.

У січні 2014 року середня ціна за 1-кімнатну квартиру на вторинному ринку по Україні становила 254 023 грн., або $31 753 (курс 8,0). У столиці житло було найдорожчим. За 1-кімнатну квартиру просили близько 400 тис. грн., тобто $50 тис. Традиційно високими були ціни в містах-мільйонниках, а також у Севастополі та Сімферополі. За найнижчою ціною можна було купити квартиру в Кіровограді – трохи більше 170 тис. грн.

До кінця року, разом з курсом долара, злетіли і ціни в національній валюті на житлову нерухомість. Середня ціна на 1-кімнатну квартиру на вторинному ринку досягла 445 974 грн., хоча в доларах вартість знизилася до $27 873 (курс 16,0).

Вперше столичні квартири виявилися найдорожчими. Сподіваючись на російських покупців, кримчани підняли ціни. Якщо в січні в Севастополі вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку не досягала $50 тис., то в грудні дешевше ніж за $56 тис. знайти що-то нелегко.

У зв’язку з військовими діями на сході України, в доларовому еквіваленті обвалилися ціни на житло в Донецьку і Луганську. Падіння склало понад 70%. В гривнях вартість зросла, хоча і незначно. На даний момент найдешевші квартири в Україні продають у Луганську.

Ще кілька цікавих тенденцій помітили аналітики OLX. Вінниця обігнала по вартості житла на вторинному місто-мільйонник Харків. А “мільйонник” Дніпропетровськ і зовсім опустився на 10-у позицію у списку.