Напередодні Нового року киян попереджають про небезпеку в їжі

31 Грудня 2014 12:56
medisvit.com

medisvit.com

Харчові продукти можуть стати причиною смертельно небезпечних захворювань. В періоди новорічних свят необхідно уважно ставитись до того, що і як ви готуєте.

В світі більше 2 000 000 смертей на рік викликані вживанням в їжу небезпечних та неякісних харчових продуктів. Те, що ми їмо може стати причиною більше ніж 200 смертельно небезпечних захворювань. Мільярди шкідливих бактерій, вірусів і паразитів, тони хімічних речовин, токсинів, барвників і т.д. Перелік потенційно небезпечних складових таких звичних для нас продуктів можна продовжувати безкінечно. Ц всьому світі вже давно забили на сполох через це. У наступному році темою Всесвітнього дня здоров’я, який традиційно відзначається 7 квітня, стане саме безпека харчових продуктів та їжі. Спеціалісти, лікарі, пацієнти на всіх континентах в цей день будуть робити все можливе, щоб привернути увагу людства до питання продовольчої безпеки. Наша країна не є винятком. В Україні діє спеціальний Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» в якому чітко визначається поняття безпечності харчового продукту. Це визначення стало орієнтиром для виробників, продавців та споживачів продуктів. Згідно з законом, безпечним можна вважати той продукт, що «є результатом діяльності з виробництва та обігу, яка здійснюється з дотриманням вимог, встановлених санітарними заходами та/або технічними регламентами, та забезпечує впевненість у тому, що харчовий продукт не завдає шкоди здоров’ю людини (споживача), якщо ін спожитий за призначенням». Нажаль сьогодні далеко не всі продукти відповідають вимогам цього визначення. Дуже часто наслідком вживання небезпечних продуктів стає харчове отруєння. миття рук.

В переддень новорічних свят, коли мільйони людей в Україні сідають за святкові столи, безпека харчових продуктів стає як ніколи актуальною. Дуже важливо знати про загрози, які несе із собою небезпечна їжа, про симптоми отруєння та методи його лікування. Що таке харчове отруєння? Харчові отруєння – це група інфекційних захворювань, що вражають людину при вживані харчових продуктів, які містять шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. В залежності від того, що саме спровокувало отруєння, захворювання розділяються на:

– отруєння мікробного походження (токсикоінфекції та токсикози). До цієї групи отруєнь належать кишкові палички, бактерії, мікроскопічні гриби тощо.

– отруєння немікробного походження (отруєння продуктами, небезпечними за своєю природою, та небезпечними при певних умовах). Це в першу чергу отруйні гриби, рослини. В певних умовах отруйними можуть стати риба, бобові, мідії, тощо.

– отруєння сумішами хімічних речовин, які містяться в продуктах (пестициди, нітрати).

Продукти, які ви вживаєте або використовуєте в приготуванні новорічних страв можуть нести різну небезпеку. Це можуть бути продукти із змістом токсинів, нітратів чи небезпечних домішок (прикладом є майонез промислового виробництва, консервовані продукти, м’ясо та риба). Небезпечним корисний по своїй природі продукт може зробити неправильне зберігання, обробка, або його приготування. Не варто лякатися, та відразу ж відмовлятися від улюблених страв. Справа в тому, що практично кожен харчовий продукт містить бактерії, але більшість з них нешкідливі або руйнуються в процесі приготування їжі. Але якщо продукти неправильно зберігати, транспортувати, або готувати, вони стають загрозою для здоров’я. Ключовим фактором є температура самого продукту. Так, дуже низька температура, як і висока – вбивають майже всі види небезпечних бактерій. Якщо все ж таки до організму потрапили небезпечні продукти, варто знати перші симптоми отруєння. Цей знання допоможе швидко зорієнтуватися та надати необхідну допомогу.

Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є:

– Спазми та різкий біль в животі

– Нудота, блювання

– Діарея

– Різке підвищення температури, лихоманка

Бактерії, симптоми та небезпечні наслідки

Бактерії Salmonella, Campylobacter та ентерогеморрагічна паличка – є одними з найбільш поширених харчових патогенів, які впливають на мільйони людей. Основні симптоми універсальні – лихоманка, головний біль, нудота, блювота, біль у животі та діарея. Продукти, які можуть викликати захворювання – яйця, м’ясо свійської птиці, продукти з сирого молока та забруднена питна вода.

Бактерія Listeria викликає інфекційне захворювання, що може спровокувати викидень у вагітної жінки або призвести до смерті новонародженої дитини. Бактерія може міститися в непастеризованих молочних продуктах і різних готових до вживання харчових сумішах.

Холерний вібріон – ще одна бактерія, яка заражає людей через забруднену воду або їжу. Симптоми включають біль у животі, блювоту і рясну водянисту діарею, яка може призвести до важкого обезводнення організму і, можливо, до смерті. Серед продуктів, які можуть містити бактерії – рис, овочі, пшоняна каша і різні види морепродуктів.

Лікування та профілактика

Більшість харчових отруєнь можна вилікувати власноруч, дотримуючись кількох правил. Однак в кожному випадку, при появі перших симптомів захворювання, найкращим рішенням буде викликати «швидку» допомогу, бо саме спеціалісти можуть визначити наскільки важкий випадок отруєння та яке лікування необхідне. В новорічну ніч та в перші «похмільні» дні після неї, не завжди є можливість швидко отримати професійну допомогу лікаря. Тому варто завжди бути готовим самостійно надати першу допомогу собі або ж постраждалим знайомим.

Перша допомога при харчовому отруєнні

1. При появі перших симптомів Ви маєте швидко промити шлунок. Для цього використовуйте чисту теплу воду, можна із додаванням солі. Головне – це випити побільше води та спровокувати напад блювоти. Цю процедуру повторювати до повного очищення шлунка.

2. Прийміть препарати, які виводять токсини та інші отруйні речовини з організму. Це в першу чергу активоване вугілля.

3. Пийте побільше мінеральної води без газу, частими але невеликим порціями. Це допоможе відновити водний баланс в організмі. Більшість смертельних випадків, пов’язаних із харчовим отруєнням спричинені зневодненням організму через діарею та блювання.

4. Протягом 5-7 годин не їжте нічого, дайте організму перепочинок.

5. Забезпечте спокій собі.

6. Якщо Вам не стає краще або ж ви не впевненні в правильності Ваших дій, викликайте «швидку».

Важливим є не тільки своєчасне лікування, але і профілактика. Краще наперед убезпечити себе від неприємностей, ніж потім зіпсувати свято собі та іншим. Спеціалісти ВООЗ радять дотримуватись п’яти ключових правил, які допоможуть убезпечити Вас та ваших рідних від харчового отруєння.

Дотримуйтесь чистоти

• Мийте руки перед приготуванням їжі і часто під час приготування їжі;

• Мийте руки після відвідування туалету;

• Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і обладнання, яке ви використовуєте для приготування їжі;

• Захистіть кухонні прилади і продукти від комах, шкідників, домашніх тварин;

Тримайте сирі та варені продукти окремо одні від одного

• Відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

• Використовуйте окреме обладнання і посуд, такі як ножі і дошки для обробки сирих продуктів;

• Зберігайте продукти в контейнерах, щоб уникнути контакту між сирими і приготованими продуктами;

Готуйте дуже ретельно

• Готуйте їжу ретельно, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;

• Доведіть до кипіння супи і тушковані блюда для того, щоб переконатися в їх безпечності (необхідна температура має складати мінімум 70 ° С);

Зберігайте їжу при безпечних температурах

• Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі протягом більше 2 годин;

• Зберігайте в холодильнику приготовану їжу та продукти, які швидко псуються (Переважно нижче 5 ° С);

• Не зберігайте їжу занадто довго, навіть у холодильнику;

• Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;

Використовуйте безпечну воду і сировину

• Використовуйте безпечну та чисту воду;

• Виберіть свіжі та корисні продукти;

• Вибирайте оброблені продукти, наприклад пастеризоване молоко;

• Мийте фрукти і овочі, особливо якщо збираєтесь вживати їх сирими;

• Не використовуйте продукти з вичерпаним терміном дії.

Джерело: Хрещатик