Необхідно ліквідувати «утилізаційну мафію» та «середньовічні» полігони з переробки сміття

24 Грудня 2014 10:09

tomenko.ua

tomenko.ua

Про це Голова Комітету з питань екологічної політики Микола Томенко заявив в інтерв’ю телеканалу «Рада».

Говорячи про пріоритети діяльності Комітету, він назвав боротьбу за чисте довкілля, збільшення природно-заповідного фонду, завершення будівництва об’єкту «Укриття» на ЧАЕС, а також звернув увагу на кілька резонансних питань.

Одним із них є запровадження заборони на вивезення української деревини за кордон. Микола Томенко поінформував, що група авторів вже зареєструвала у Верховній Раді відповідний законопроект щодо мораторію на експорт лісо-та пиломатеріалів у необробленому вигляді (реєстр. № 1362).

«Вже давно така заборона діє в усіх цивілізованих країнах. Більше того, навіть у країн-наших сусідів (Білорусь, Росія, Румунія, Молдова) експорт необробленого лісу заборонений ще з 2001 року. В Україні ж до цих пір ця тема працює як корупційна схема заробляння грошей, знищення довкілля та робочих місць», – зауважив Голова Комітету.

Ще однією резонансною темою, за його словами, є проблема переробки сміття та утилізація токсичних відходів. М. Томенко зауважив, що в Україні діють певні корупційні схеми, за якими міжнародні компанії у співпраці з українськими чиновниками нібито утилізують токсичні відходи і отримують за це значні кошти з державного бюджету.

«Наше завдання, з одного боку, щоб прокуратура розібралася з цією «утилізаційною мафією», а з іншого – вдосконалити законодавство та розробити механізми того, щоб з України реально вивозились не псевдо-, а токсичні відходи, і лише після перевірки цього факту державою відшкодовувались певні кошти», – зазначив Микола Томенко.

За його словами, так само необхідно навести порядок в діяльності полігонів побутових відходів, які створені біля міст України. «Тут теж діють різноманітні схеми заробляння коштів: скажімо, близькі до місцевої влади фірми орендують ці полігони, на яких працює кілька десятків сучасних рабів з кількома одиницями техніки, а принцип переробки сміття нагадує гірші традиції часів Середньовіччя», – зауважив Голова Комітету. .

«Цілком зрозуміло, що, з одного боку, ці полігони з переробки сміття повинні перебувати в системі комунальної власності, а з іншого – нарешті повинна бути реалізована програма створення сучасних сміттєпереробних підприємств, які не лише давали би можливість якісно і екологічно переробляти сміття, але і приносили би доходи місцевими бюджетам», – підсумував Микола Томенко.