Поради рятувальників: як вберегтися від падіння під час ожеледиці

3 Грудня 2014 11:28
unian.ua

unian.ua

Бійці ДСНС підготували зведення нескладних правил

У зв’язку з погіршенням погодних умов, рятувальники Києва закликають громадян проявити пильність та обережність при виході на свіже повітря, оскільки ожеледиця є однією з причин надзвичайних ситуацій як для пішоходів, так і для транспорту, повідомили в ДСНС.Так, при ожеледиці значно збільшується кількість вуличних травм: забиття, вивихи і переломи. Щоб не потрапити до числа потерпілих, потрібно виконувати елементарні правила для пішоходів:- Зверніть увагу на своє взуття: підберіть черевики і чоботи з підошвою на мікропористій основі. Наклейте на підошви пластир або ізоляційну стрічку. Під час ходьби наступайте на всю підошву.

– Дивіться собі під ноги, намагайтеся обходити небезпечні місця. Якщо крижану “калюжу” обійти неможливо, то пересувайтеся по ній, як лижник, невеликими ковзаючими кроками.

– Будьте гранично уважними на проїжджій частині дороги: не поспішайте, і, тим більше, не біжіть.

– Намагайтеся обходити всі місця з похилою поверхнею.

– Руки по можливості повинні бути вільними. Намагайтеся не носити важкі сумки, не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість падіння.

Якщо Ви посковзнулися – присядьте, щоб знизити висоту падіння. У момент падіння постарайтеся згрупуватися, і, перекотившись, пом’якшити удар об землю. Не намагайтеся врятувати речі, які несете в руках. Не поспішайте піднятися, огляньте себе, чи немає травм, попросіть перехожих допомогти Вам.

Для водіїв:

Перед виїздом очищайте машину від снігу повністю, адже сніг на кузові спотворює відчуття габаритів, а “снігова шапка” на даху з часом тане і може впасти на лобове скло.

Не гальмуйте різко на слизькій дорозі, адже авто стає некерованим. Якщо спрацювала система блокування коліс, то негайно відпустіть педаль і зменшуйте швидкість частим і переривчастим натисканням гальма.

Намагайтеся не обганяти машини, особливо коли на лівій смузі лежить сніг, ожеледиця або “каша” з мокрого снігу.

Не забувайте про пішоходів. При наближенні до пішохідних переходів, знижуйте швидкість, адже людина може посковзнутися і впасти.

Джерело: Сегодня.ua