У Києві покажуть незвіданий Донецький край

26 Грудня 2014 17:00

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

Вчора в київській галереї «АтрібутЪ» відбулося відкриття фотовиставки «Незвідані сторінки Донецького краю» до 145-річчя заснування Донецька.
На виставці будуть представлені унікальні старовинні фотографії з колекції сім’ї Джона Юза – британського підприємця, який працював на території України у другій половині XIX-го століття і заснував Донецьк.

У збірку увійшли: панорамні види меткомбінату побудованого Юзом, Свято-Преображенського собору Донецька; Святогірської Лаври; єврейського погрому в Юзівці 1875 р.; побуту і дозвілля робітників і капіталістів Донбасу та ін. Крім того колекція містить раніше не відомі види Маріуполя, Ясинуватої, Пісок та інших населених пунктів Донбасу.

Показ колекції став можливий завдяки родичам англійської підприємця. У сімейному архіві правнуків сина Джона Юза – Альберта збереглося кілька сотень фотографій, пов’язаних з цим періодом. За оцінкою донецьких краєзнавців та експертів, більшість знімків – унікальні, незнайомі фахівцям і мають важливе значення для дослідження історії Донецька і Донецької області.

Джерело: CULTPROSTIR.UA