У Києві зі згорілого “Жовтня” вигнали його творців

2 Грудня 2014 10:38
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

Кияни можуть втратити справжнє інтелектуальне кіно

Трудовий колектив ТОВ “Кіноман”, який працював у кінотеатрі “Жовтень”, виселили з будівлі, на відновлення якої перераховували гроші всі небайдужі кияни. Таке рішення виніс Київський апеляційний господарський суд.

Кияни побоюються, що без нинішнього колективу “Жовтень” колишнім вже ніколи не стане. “Якщо їх “підуть” – прощай, справжнє інтелектуальне кіно. У “Жовтні” будуть показувати голлівудські блокбастери, від яких в очах рябить. Про справжні твори кіномистецтва на великому екрані доведеться забути – але ж шедеври в столиці показували тільки тут”, – пише в соцмережах Ігор Павлов.

“Невже в місті зникне остання колиска справжнього кіно? Тут я відпочивав душею. Нікому не дозволю відібрати у мене цю віддушину”, – обурений киянин Костянтин Беба. Колектив кінотеатру має намір боротися за справедливість. А влада запевняє: співробітників виселяти не дозволять і зроблять все, щоб вони продовжували працювати в кінотеатрі.

ВИГАНЯЛИ ПРИ ЯНУКОВИЧУ. ТОВ “Кіноман”, яке створили співробітники кінотеатру, орендує приміщення у КМДА вже більше 10 років. Будівля на вул. Костянтинівській, 26 (майже 3 тис. кв. м), залишається в комвласності. Останнім часом трудовому колективу доводиться несолодко: у ніч на 30 жовтня кінотеатр підпалили, а судові засідання, на яких доводиться відстоювати право оренди тепер уже згорілої будівлі, досі тривають.

Нагадаємо: у 2011 році тодішня влада вирішила, що замість кінотеатру в приміщенні буде Будинок молоді. Після цього прокуратура Подільського району подала позов про виселення “Кіномана” з “Жовтня”. “У ході перевірки, проведеної на основі звернення Департаменту комвласності КМДА, встановлено, що з 2011 року “Кіноман” безпідставно користується приміщеннями кінотеатру для здійснення підприємницької діяльності”, – заявили в прокуратурі.

“ПОВЕРНЕМОСЯ НАЗАД”. Активісти і захисники кінотеатру підозрюють, що за спробами виселити “Кіноман” стоять забудовники, які на місці культового “Жовтня” нібито хочуть звести висотку або ТРЦ. “Земля на Подолі – безцінна для забудови”, – каже екс-нардеп Олександр Бригинець.

У жовтні пройшло чергове судове засідання з питання оренди кінотеатру: Госпсуд Києва підтримав прокуратуру Подільського району та прийняв рішення виселити ТОВ “Кіноман” з будівлі (майновий комплекс кінотеатру оцінили в 25,2 млн грн). Вже 27 листопада Апеляційний суд підтвердив це рішення і зобов’язав колектив виселитися. Але на захист “Кіномана” на цей раз встала київська влада: вони наполягають, що позов розглядався без урахування рішення Київради від 13 листопада, яким депутати передали будівлю “Жовтня” в оренду “Кіноману” до 2020 року, а на час ремонту після пожежі звільнили від сплати оренди.

Колектив готовий боротися. “Ми вже пережили безліч перевірок, пройшли більше 10 судів, більшість з яких виграли. Весь цей час ми справно платимо за оренду. Сподіваємося, що останнє рішення Київради поставило крапку в цьому спірному питанні, і доля колективу не зміниться в гірший бік. Якщо знадобиться, ми подамо касацію. Це питання захисту честі та відновлення справедливості”, – сказала нам директор кінотеатру Людмила Горделадзе.

“КІНОМАН” ЗАЛИШИТЬСЯ. У Київраді запевняють, що виселити колектив “Жовтня” не дозволять. “Ми зробимо все, щоб колектив залишився, а в кінотеатрі після реконструкції люди знову могли дивитися улюблені фільми”, – сказав “Сегодня” секретар комісії з власності Олег Петровець. У департаменті комвласності КМДА нас теж запевнили, що колектив нікуди не дінеться. “Це старі позови, вони не впливають на ситуацію. На цьому тижні ми підпишемо з ТОВ “Кіноман” договір оренди. Це дозволить співробітникам спокійно працювати далі. А рішення суду буде виконане: колектив виселять, але тут же заселять назад – вже за рішенням Київради”, – запевнив начальник департаменту Андрій Гудзь.

“Жовтень” зроблять пам’ятником

За збігом обставин, в розпал судових розглядів кінотеатр підпалили двоє хлопців. Це трапилося в ніч на 30 жовтня, під час показу фільму про людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією. Правоохоронці почали кримінальне провадження за статтею “Умисне знищення майна”, але через всього кілька днів справа була перекваліфікована на “Хуліганство”. Ця стаття хоча і легша, але злочинцям все одно загрожує до 5 років в’язниці: у прокуратурі нам повідомили, що судове засідання може пройти в цьому місяці.

Співробітники кінотеатру продовжують збирати кошти на благодійний рахунок на ремонт. За словами директора кінотеатру, вже надходять перші кошти. Також співробітники кінотеатру дякують за підтримку і киянам, адже минулої суботи розгрібати завали після пожежі прийшло близько 200 осіб. “Люди нас підтримують. Кияни – наша головна опора”, – говорить Горделадзе.

А на найближчій сесії Київради депутати планують розглянути ще одне “жовтневе” питання: зеленій зоні поруч з кінотеатром хочуть присвоїти статус скверу, а будівлі – статус пам’ятника архітектури. Депутати вважають, що це захистить від посягань сторонніх на майно і землю.

Джерело: Сегодня.ua