У Національній бібліотеці України для дітей відкривається фотовиставка «Наш Афон»

21 Грудня 2014 21:00

images.unian.net

images.unian.net

23 грудня в Національній бібліотеці України для дітей відкривається виставка «Наш Афон». Світлини відомого грецького фотографа Костаса Асіміса присвячені історії становлення та розвитку життя монахів на Святій Горі Афон, афонським храмам, побудованим у стилі візантійської архітектури, сценам із життя мешканців Святої гори. На виставці, крім власних фоторобіт нашого сучасника Костаса Асіміса, представлені архівні чорно-білі світлини середини XIX – початку XX століття з фондів Свято-Пантелеймонового монастиря, повідомляє сайт soborna.church.ua.

Фотолітопис Святого Афона вівся більш-менш регулярно до кінця 30-років XX століття. Саме він доніс до нас образ преподобного старця Силуана Афонського. На жаль, у середині минулого століття через зменшення мешканців монастиря фотолабораторія поступово згорнула діяльність, а пластини з негативами зазнали руйнації. Також катастрофічних збитків монастирському архіву завдала пожежа, яка влітку 1968 року спустошила половину монастиря.

І лише наприкінці 1980-х років минулого століття на унікальні дагеротипи Руського на Афоні Свято-Пантелеймонового монастиря звернув увагу грецький фотохудожник Костас Асіміс. У 1984 році він вперше побував на Святому Афоні й практично залишився там назавжди.

Усі ці роки Костас Асіміс по зернинках збирає й відновлює фотосвідоцтва афонської історії. Щороку експозиція виставки поповнюється новими світлинами. За останній рік вона збагатилася 50-ма унікальними фотороботами, виготовленими із застосуванням найсучасніших технологій фотомистецтва.