У Софії Київській розкажуть про життя Петра Могили

26 Грудня 2014 10:41

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

26 грудня в Музеї «Будинок митрополита» Національного заповідника «Софія Київська» відбудеться відкриття виставки «Хрест та шабля. Київський митрополит Петро Могила (1597–1647)».

Це спільний міжмузейний проект районного закладу культури «Музею історичного центру міста Києва» з Національним заповідником «Софія Київська», Національною бібліотекою України ім. В. Вернадського, Міського музею «Духовні скарби України». Експозиція присвячена 80-річчю Національного заповідника «Софія Київська» і спрямована на розкриття багатогранної діяльності київського митрополита Петра Могили в політичному, церковному та культурному житті тогочасної України.

Представлені на виставці матеріали ілюструють два періоди життєвого шляху Петра Могили – військову службу в Речі Посполитій у молоді роки (до постриження в монахи), та його бурхливу діяльність як духовного наставника, спочатку в якості архімандрита Києво-Печерського монастиря, а згодом – Митрополита Київського, Галицького і всієї Русі.

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com


В експозиції будуть показані і найбільш знакові твори Петра Могили – «Служебник» (1629), «Православне сповідання віри» (1645) та «Требник» (1646), а також праці його сподвижників – «Патерикон» Сильвестра Косова (1635), «Тератургима» Афанасія Кальнофойського (1638), а також копії малюнків Абрагама ван Вестерфельда (1651), карта Києва та відібрані з тогочасних гравюр зображення його мешканців, що дасть змогу кожному відвідувачу поринути у вир життя тогочасного міста.

Джерело: CULTPROSTIR.UA