У центрі Києва відкрилася виставка фотографій, архівних документів і монет

7 Грудня 2014 12:55
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Виставка “Від Магдебурга до Майдану” присвячена 515-й річниці з часу надання Києву Магдебурзького права

На Андріївському узвозі відбулося урочисте відкриття виставки “Від Магдебурга до Майдану”, присвяченої 515-й річниці з часу надання Києву Магдебурзького права та річниці Євромайдану. Про це повідомили в прес-службі КМДА.

“Виставка представляє демократичні принципи та історичні основи старого київського самоврядування, яке своїми витоками сягає до європейської традиції організації життя міста на основі Магдебурзького права. Тут виставлені рідкісні фотографії старого Києва, археологічні знахідки, архівні документи, іконопис, живопис і графіка, листівки та монети. переконана, що експозиція буде цікава киянам та гостям столиці”, – зазначила заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Відзначимо, що на виставці представлено близько 400 експонатів з фондів Державного історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ”. Вони документують 300-річну історію міста, від перших жалуванихграмот кінця ХV ст. до горезвісного указу Миколи I 1834, яким магдебургская автономія була скасована.

Крім того, в експозиції представлені археологічні знахідки, автентичні рукописні пам’ятники XVIII – поч. XIX ст., твори іконопису, нумізматичні та філокартічні матеріали, рідкісні зразки декоративно-прикладного мистецтва, а також вироби і знаряддя гончарів, ткачів, металообробники, склоробів XVII-XVIII ст., Інтереси яких захищалися магдебурзькими привілеями.

Експонати виставки розповідають про укоріненні Магдебурзького права на київському терені, про пристрій і діяльності управлінських органів міста, про ресурси самоврядування та дієві механізми контролю і суду з боку суспільства.

Джерело: Сегодня.ua