Від Нацмузею “Пирогово” хочуть відкусити 97 га під забудову?

16 Грудня 2014 09:26

img.kiev.pravda.com.ua

img.kiev.pravda.com.ua

ТОВ “Квітучі схили” намагається повернути ділянку площею 97,44 га, що розташована в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту “Пирогово”.

Про це пишуть “Наші гроші” з посиланням на постанову Вищого госпсуду від 3 грудня.

У 2007 році житловий кооператив “Житлодар” за рішенням Київради безоплатно отримав у власність 97,44 га на вул. Комунальній у Голосіївському районі під житлову забудову.

Кооперативу віддали землі, які раніше орендував СТОВ Агрокомбінат “Хотівський”. Цей агрокомбінат добровільно відмовився від подальшої оренди.

У 2008 році ОКЖК “Житлодар” вніс ділянку до статутного фонду ТОВ “Товариство забудовників”, яке, у свою чергу, у 2010 році передало землю до статуту ТОВ “Квітучі схили”.

У 2011 році за позовом Генпрокуратури, що представляла інтереси Держкомітету із земельних ресурсів, суди усіх трьох інстанцій визнали недійсним рішення Київради, а також визнали відсутнім у кооперативу і обох фірм права власності на ділянку.

Суди дійшли висновку, що ОКЖК “Житлодар” не створювався як житлово-будівельний кооператив, а отже не мав права на безоплатне отримання землі у власність.

Засновниками кооперативу були всього четверо осіб, які не потребували поліпшення житлових умов.

Крім того, ділянка розташована в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту НАН України, де будівництво заборонене. Ці землі призначені для розвитку музею. Будь-які висновки та згода Міністерства культури, Національної академії наук України і самого музею на забудову охоронних зон музею відсутні.

Влітку цього року ТОВ “Квітучі схили” звернулося до суду з заявою про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами.

Фірма послалася на наявність угоди щодо реалізації проекту з будівництва житла, укладеної у червні 2007 року між СТОВ Агрокомбінат “Хотівський” і ОКЖК “Житлодар”, про існування якої фірмі стало відомо у червні цього року від агрокомбінату.

Київський апеляційний суд відмовився прийняти цю заяву до розгляду, оскільки вказана угода не є істотною обставиною у справі.

Але Вищий госпсуд направив справу на новий розгляд до апеляційного суду, оскільки останній ухвалив своє рішення з порушенням норм процесуального права.

За даними видання, директором ТОВ “Квітучі схили” є Володимир Чернуха, а засновником – київське ТОВ “Армаріум Ленд Груп”.

Засновниками останнього є кіпрські компанії “Актарум Лімітед”, “Есталенд Холдінгс Лімітед”, “Лонглі Холдінгз Лімітед”, “Новаліс Лімітед” і “Хасдубал Трейдінг Лімітед”.

Директором ТОВ “Армаріум Ленд Груп” є Олег Петровський. Людина з таким ПІБ станом на 2012 рік була першим заступником гендиректора КП “Міжнародний аеропорт “Київ” (Жуляни).

“Екс-нардеп від Партії регіонів Василь Хмельницький у 2013 році заявляв, що йому належало 50% в статутному капіталі компанії “Мастер-Авіа”, яка є оператором “Жулян””, відзначає видання.

Засновником ТОВ “Товариство забудовників” є ОКЖК “Житлодар”, засновниками якого значаться Валентина Лопух, Тимофій Новіков і Костянтин Панченко.

Останній є співзасновником цілої низки кооперативів, які у 2007 році отримали землі у столиці під забудову.

Панченко також був засновником юридичної фірми “Формула безпеки”, якою керував екс-начальник Головного управління комунальної власності столиці Анатолій Чуб.

“У свою чергу Чуб входив до складу наглядових рад кількох підприємств, які контролював екс-депутат Київради Андрій Іванов, партнер Василя Хмельницького по UDP.

Саме Іванов пролобіював зміну цільового призначення земель агрокомбінату “Хотівський”, який контролювали Іванов і Хмельницький, із сільськогосподарського на землі житлової забудови”, – повідомляють “Наші гроші”.