Втрачені пам’ятки Києва: Стрітенська церква

9 Грудня 2014 10:16

mykyiv.com.ua

mykyiv.com.ua

Втрачені пам’ятки Києва
Стрітенська церква – храм роботи Володимира Ніколаєва у Києві, побудований у 1853-1861 рр.
У 1930-ті роки був повністю знищений більшовиками. Знаходився на Великій Житомирській, 33. Київська церква Стрітення Господнього розташовувалася між двома вулицями – Великої Житомирською та Стрітенською, виходячи на Львівську площу.

Перші згадки про храм сягають ще часів Київської Русі. У 1037 році син Володимира Великого, великий князь Київський Ярослав Мудрий, збільшуючи територію міста, огородив нові межі Києва оборонним валом і побудував західні міські ворота, які згодом отримали назву Львівська брама. Саме тоді й була побудована перша дерев’яна Стрітенська церква. На відміну від деяких інших церков, які будувалися і з часом зникали, завжди перебувала на Львівській площі, про що свідчать київські карти майже всіх історичних періодів нинішньої України. Церква кілька разів перебудовувалася.
Нова, дерев’яна церква була побудована в 1752 році. У XIX ст. церква стала улюбленим місцем зборів київських дам-благодійниць. На пожертви однієї з них, баронеси Марії Штейнгель, за проектом київського архітектора Володимира Ніколаєва була побудована кам’яна Стрітенська церква, закладка якої відбулася 20 жовтня 1853 р., а рівно через вісім років, 21 жовтня 1861 року, відбулося освячення зведеної церкви. Вона була виконана в архітектурних формах неовізантійського стилю, з одним куполом і дзвіницею на західному фасаді. Розпис храму здійснив відомий український художник Іван Сошенко, побратим Тараса Шевченка. Незабаром сюди урочисто перенесли на вічне зберігання чудотворну ікону Божої Матері «Всіх скорботних Радість», яка свого часу була прикріплена над в’їзною аркою Львівських воріт. За переказами авторство цієї ікони належить апостолу і євангелісту Луці. Стрітенський храм на Львівській площі був своєрідним духовно-просвітницьким центром старого Києва, навколо якого об’єднувалася міська еліта. Підприємці, лікарі, вчителі, художники, представники міського дворянства, мали житло в старій частині Києва, були благодійниками та парафіянами невеликої за розмірами, але затишної церкви. Завдяки меценатам тут були сім недільних шкіл і їдальня для малозабезпечених. Саме при Стрітенської церкві утворилося перше жіноче товариство «Червоного Хреста» у Києві.
У 1936 році церкву було зруйновано. Подробиць про час і про обставини руйнування Стрітенської церкви не має.

Джерело: Мій Київ