Киян попереджають бути пильними та пам’ятати основні правила дій при виявленні вибухових пристроїв

3 Січня 2015 17:03

kiev.pravda.com.ua

kiev.pravda.com.ua

Держслужба з питань надзвичайних ситуацій закликає громадян, незважаючи на святковий настрій, бути пильними та пам’ятати основні правила дій при виявленні підозрілих та вибухових пристроїв.

Про це повідомляє сайт ДСНС у Києві.

“Для того, щоб вирізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати їхні характерні ознаки:

– предмети є незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території;

– наявність звуків, що лунають від предмету (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу), миготіння індикаторної лампочки;

– наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятори тощо);

– наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань;

– предмет може бути підвішений на дереві або залишений на лавці”, – наголосили у ДСНС.

За даними рятувальників, найчастіше вибухові пристрої можна виявити у місцях масового перебування людей.

Громадян, які побачили підозрілий предмет на вулиці, просять негайно зателефонувати до Служби порятунку за номером 101 або у відділення міліції за номером 102, попередити перехожих про можливу небезпеку.

“Очікуючи на прибуття рятувальників, огородіть чимось небезпечне місце та відійдіть від знахідки на безпечну відстань (100 м). Для огородження скористайся будь-якими підручними матеріалами: гілками, мотузками, шматками тканини, камінням тощо”, – йдеться повідомленні.

У транспорті рятувальники радять звертати увагу на залишені сумки, портфелі, згортки чи інші предмети; а в разі виявлення підозрілого предмета негайно повідомити про знахідку водія чи правоохоронців.

“Не відкривайте знайдені пакети чи сумки, не чіпайте їх та повідомте людей довкола про можливу небезпеку”, – йдеться в повідомленні.

Якщо лиха не вдалося оминути і стався вибух, рятувальники наголошують, що важливо не втратити контроль та не піддаватися паніці.

“Зі зруйнованого приміщення слід виходити обережно, не торкаючись пошкоджених конструкцій та дротів. Якщо вибух стався у громадському транспорті, треба виконувати всі команди водія чи команди, які оголошуються дистанційно”, – нагадали у ДСНС.