Киян застрахують від лікарських помилок

23 Січня 2015 10:00

vidomosti-ua.com

vidomosti-ua.com

Влада пролила світло на медичну реформу, яку планують починати по всій країні з Києва. Як з’ясувалося, стоматологи візьмуть в оренду свої робочі місця, за лікарські помилки будуть карати, а в лікарнях пацієнтів будуть тримати менше часу.
Пілотною галуззю стане стоматологія. Київрада планує віддати в оренду комунальним стоматологам їх робочі місця та обладнання (на пільгових умовах), а вони будуть надавати платні послуги (за затвердженими тарифами). Таким чином будуть заробляти і для бюджету, і для себе.

При цьому стоматологи беруть на себе зобов’язання обслуговувати ті категорії пільговиків, які мають право на безкоштовні послуги (наприклад, зубні протези для ветеранів праці і т. Д.). За них заплатить міськбюджет, але за зниженими тарифами. «Для цього треба змінити кілька законів, але ми сподіваємося, що новий міністр охорони здоров’я нам допоможе. І Київ по стоматології покаже, що може бути такий варіант, як, наприклад, у Канаді: там є офіс, лікарі взяли в оренду цей офіс, а замовником може бути держава, місто або приватна особа», – розповів заступник голови КМДА Михайло Радуцький.
Також у стоматології обіцяють увести страхування від лікарської помилки. Однак, як нам розповіло джерело в КМДА, сумнівно, що така система буде працювати: «Планується, що від кожного візиту до лікаря страхової компанії буде капати певна сума, наприклад гривня. Це в фонд на випадок лікарської помилки. Але, як правило, вину лікаря в таких випадках доводять дуже рідко. Для встановлення того, що лікар припустився помилки, скликають консиліум, потім справа передається до суду, який може призначити компенсацію. Але для цього пацієнт має зберегти всі чеки. Також може бути присуджено відшкодування моральної шкоди, але його сума, як правило, не перевищує 1000 грн».
Також На лікування киян у лікарнях виділять по 3,4 грн на день
Ще одне нововведення – електронний реєстр пацієнтів. У частині лікарень такі реєстри вже створюються. «А після того як вони з’являться в інших медустановах, насамперед у амбулаторіях сімейної медицини та клініко-діагностичних центрах, буде створений об’єднаний електронний реєстр. Можна буде бачити, коли і до кого пацієнт звертався, яке лікування йому було призначено. А також для кращого розуміння картини можна буде відстежити хвороби його родичів», – розповів головлікар лікарні №1 Ігор Чермак.
Також цього року в Києві будуть змінювати профілі лікарень. У деяких відкриють хоспіси (зараз у місті всього лише 40 офіційних місць для невиліковних пацієнтів з останньою стадією хвороби). Також у різних районах міста створять лікарні інтенсивного лікування (на базі дорослих лікарень №№1, 6, 8, 12, БСП і дитячих – №№1, 2 та 7). Вони працюватимуть цілодобово, займатимуться тільки нагальними випадками і складними операціями.
«Ніде в світі, крім України, вже давно немає такого, щоб хворого з гастритом на 21 день клали в лікарню, де йому щодня даватимуть таблетки і, може, ще крапельницю поставлять», – говорить Радуцький. Так що в лікарню інтенсивної терапії будуть класти тільки людей з серйозними проблемами. Там їх лікуватимуть 3-4 дні, а потім переводити на завершення лікування (теж кілька днів) до реабілітаційних відділень. Їх створять на базі інших лікарень міста. А легкими випадками будуть займатись амбулаторії сімейної медицини та клініко-діагностичні центри (колишні районні поліклініки).
Експерт з питань охорони здоров’я Андрій Гук вважає, що проведення реформи залежить від прийняття бюджету міста та затвердження тарифів на медичні послуги. «Поки що реформи як такої і реальних кроків немає, є озвучені наміри», – сказав він. За його словами, зараз у столиці пустує до 2,5 тис. лікарняних місць. Так що перепрофілювати частину закладів, на його думку, цілком реально. Наприклад, на базі частини лікарень створити центри, які надавали б платні послуги.

Джерело: Мій Київ