Ліквідація ВУЗу – міф чи реальність?

23 Січня 2015 09:53

timthumb
Сьогодні, в надзвичайно важкий для країни час, гостро постає питання патріотизму, згуртованості та фізичного виховання молоді. Адже, юнаки та дівчата – це невід’ємна складова світлого та безхмарного майбутнього нашої неньки, нашої України. Важливим кроком на шляху освіченості юнацтва відіграють навчальні заклади, якісне функціонування яких вельми необхідно сьогодні. Одним з таких закладів являється Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля. Ця навчальна установа є сучасним європейським ВУЗом, який впроваджує передовий досвід та стандарти провідних країн Європейського Союзу з підготовки фахівців пожежної безпеки – сильних, мужніх, безстрашних – справжніх професіоналів, для яких створено всі умови для якісного навчання, професійного та наукового зростання.

Варто також зазначити, що на території навчального закладу функціонує потужна спортивна навчально-матеріальна база Черкаського інституту пожежної безпеки – структурного підрозділу Національного університету цивільного захисту України.
Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля здійснює підготовку фахівців для ДСНС України за різноманітними напрямами: «Цивільний захист», «Пожежна безпека», «Психологія» та спеціальністю «Пожежна безпека». Матеріально-технічна база інституту дозволяє повністю забезпечити підготовку фахівців із вищою освітою для органів управління та підрозділів ДСНС України, а також на належному рівні проводити навчання ад’юнктів для підготовки науково-педагогічних кадрів.
getImage-1
На сьогоднішній день Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля – єдиний навчальний заклад ДСНС України, на базі медико-санітарної частини якого працює лікарсько-експертна комісія, що проводить медичну експертизу стосовно придатності до навчання і служби в ДСНС України.
100metrov
Слід зазначити, що важливою та невід’ємною складовою частиною навчання і виховання особового складу залишається фізичне виховання. Таким чином, без перебільшень можна заявити, що фізичне виховання та спорт мають виключно важливе значення в підготовці майбутніх рятувальників. Адже служба рятувальника – це, в першу чергу, готовність до виконання обов’язків в екстремальних умовах із великими розумовими, нервово-психічними та фізичними навантаженнями.

На жаль, зазначений вищий навчальний заклад заплановано ліквідувати до 25 грудня 2015 року, що викликає стурбованість у радника Президента з гуманітарних питань, Віце-президента Національного олімпійського комітету Миколи Томенка та у керівництва Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, щодо можливої втрати потужного спортивного потенціалу та можливого перепрофілювання існуючої спортивної бази в об’єкти іншого призначення.

Микола Томенко заявив про неприпустимість фактичної ліквідації вишу, а також запропонував створити міжвідомчу групу щодо оптимізації системи освіти та науки Держслужби з надзвичайних ситуацій за участі представників Міносвіти, МВС, ДСНС, Комітету з питань екологічної політики, профспілок та інших зацікавлених структур. Водночас голова Комітету з питань екологічної політики звернувся до Генеральної прокуратури щодо перевірки законності ухвалення відповідного рішення Державною службою з надзвичайних ситуацій без участі Міністерства освіти, громадськості, а також без врахування позиції Черкаської обласної ради та Черкаської обласної держадміністрації.

Перший заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Володимир Авраменко підкреслив, що збентежений ліквідацією Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля. Володимир Андрійович зазначив: ” Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України стурбований ситуацією, яка розгорнулася навколо вищу. На жаль, в Україні і так досить слабка матеріально-технічна база забезпечення навчально-виховного процесу з фізичного виховання, і “позбавляти життя” сучасний спортивний комплекс з ігровими спортивними залами, стадіоном, майданчиками для міні-футболу, гімнастичним містечком не є логічним. Адже, на сьогоднішній день вкрай необхідно приділяти значну увагу розвитку фізичного виховання та спорту серед юнацтва, виховувати справжніх патріотів та захисників Вітчизни. Молодь – наша надія, а здорова та фізично-розвинена молодь – запорука процвітаючої та щасливої нації.
Варто також зазначити, що провідні спортсмени навчального закладу входять до збірної команди ДСНС України з професійно-прикладних видів спорту та в її складі неодноразово ставали переможцями та призерами змагань серед працівників правоохоронних органів та рятувальних служб України.”
82
Начальник відділу фізичного виховання управління навчально-спортивної роботи та фізичного виховання в навчальних закладах І-IV рівнів акредитації освітянського Спорткомітету Вадим Панченко за дорученням керівництва Комітету неодноразово відвідував навчальну установу і залишився цілком задоволеним спортивним комплексом закладу. У своєму інтерв’ю каналу “Інтер” Вадим Федорович зазначив, що в інституті створені та працюють секції з пожежно-прикладного спорту, боротьби самбо, рукопашного бою, стрільби з бойової зброї, легкоатлетичного кросу, офіцерського багатоборства, футболу, волейболу, важкої атлетики, баскетболу та інші. Спортивні секції охоплюють майже 200 курсантів і офіцерів, виступи яких на спортивних аренах примножують славу навчального закладу.

Зважаючи на все вищенаведене, сподіваємося, що керівництво ВУЗу, області та країни глибше розгляне проблему зазначеного навчального закладу, бо зруйнувати те, що вже існує, значно легше, ніж відновити, а Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, і далі продовжить своє існування з підготовки високопрофесійних кадрів.
55
115