Найдавніший у світі рукотворний малюнок: який він

8 Січня 2015 10:09
epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

На скам’янілості мушлі, що зберігалася в природничому музеї у Лейдені, Нідерланди, протягом більш ніж ста років, несподівано виявили видряпаний на ній рисунок.

Найдавнішим рукотворним зображенням, створеним близько 500 тисяч років тому, виявився зигзаг. Незважаючи на те, що скам’янілість мушлі входить до колекції Ежена Дюбуа і виставляється в музеї з кінця 19 сторіччя, видряпаний на ній рисунок раніше не бачили — проявляється він тільки, коли освітлення падає під потрібним кутом. 

«Це просто фантастика, що мушля із гравіруванням була виявлена в колекції музею, де вона зберігається вже більше ста років. Уявляю собі, як люди можуть гадати, чи можна це [зигзаг на ній — прим. авт.] розглядати як форму раннього мистецтва», — говорить професор археології Віл Роброкс із Лейденського університету.

Що означав зигзаг на даній мушлі, якщо він мав якесь значення, і навіщо був зроблений, науковці сказати не можуть. Вік зображення, згідно з різними методами датування, виявився від 430 до 540 тисяч років, і зробила його, за припущенням археологів, людина прямоходяча.

Фото: Університет Лейдена

Фото: Університет Лейдена

Сама мушля походить з острова Ява, і несподівана знахідка на ній прадавнього малюнка заново відкриває цей регіон для археологів.

Раніше найстарішим рукотворним рисунком вважалися видряпані зображення, знайдені в Африці, — їхній вік становив 100 тисяч років, і створила їх людина розумна.

Молюсків із таких мушель, як та, що подарувала археологам цікаве відкриття, прадавні люди вживали в їжу. Вони вміло відкривали їхні стулки, використовуючи зуби акули. Далекі предки людини видряпували такими зубами в мушлі дірку точно в тому місці, де розміщений м’яз, який тримає стулки закритими.

«Точність, з якою ці ранні люди працювали, говорить про високу спритність і хороше знання анатомії молюска», — говорить Франк Уесселінг, дослідник та експерт зі скам’янілостей мушель у природничому музеї Лейдена.

Після того, як молюсків вживали в їжу, з їхніх стулок виготовляли ножі та інші прості знаряддя праці.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Science. Сама мушля із унікальним рисунком із 4 грудня 2014 року повернулась до Лейденського музею.