Офісні приміщення все частіше стають “розумними”

11 Січня 2015 13:12

ecotown.com.ua

ecotown.com.ua

Обігрівання офісу від тепла серверів, ліфт в режимі очікування для недопущення нервового чекання… Такі «розумні») інсталяції все частіше використовуються в офісних будівлях. Нові комплексні і ефективні системи можна інсталювати не тільки в нових будинках, але також в модернізованих. Ці системи, призначені для сектору бізнесу і адміністративних будівель, називають BMS (Building Managament Systems).

Інноваційне офісне приміщення може комплектуватися різними елементами системи: моніторинг станів обладнання та показників мікроклімату, прилади сигналізації, кліматизації, обліку. За допомогою програм для окремих ланок можна досягнути досконалого керування всією інфраструктурою. А це дає суттєву економію за рахунок оптимізації споживання енергоресурсів і підтримування нормативних параметрів мікроклімату. Все частіше до такого способу експлуатації приходять і власники старих будинків.

Прикладом для наслідування може бути реалізація фірми Astor, яка займається автоматикою і системами IT для промисловості. Її працівники можуть користуватись «розумним» ліфтом, системою “розумного” обігрівання, автоматизованою системою резервування конференц-залів, рекуперацією тепла з серверного приміщення, інтегрованою телефонною системою і системою резервування місць для паркування.

ecotown.com.ua

ecotown.com.ua


Розумний будинок не тільки покращує щоденні умови праці. Він добре вписується в схему ідеї «розумне місто» (smart city). Все частіше звертають увагу на зниження коштів, які потрібні на розвиток інфраструктури, на координацію постійно зростаючих місць надавання послуг , на доставку потрібної інформації в потрібний час. Економія не означає зменшення функціональності. Правильна економія дозволяє мати таку ж функціональність при менших затратах. Фірма Astor встановила діючу систему розумного офісу в будинку, який початково не був створений під цю ідею.
ecotown.com.ua

ecotown.com.ua


В цій системі, “розумний ліфт” інформує пасажира, між іншим, про час очікування на прибуття ліфту. Панель в кабіні ліфту має інформацію про конкретні фірми в цьому будинку, надає інформацію про кількаденний прогноз погоди, має годинник і перемикання на переїзд без зупинок. Система запрограмована таким чином, щоб скоротити час очікування на ліфт: зранку кабіна очікує внизу, а після обіду – на поверсі, де найбільше осіб закінчують роботу. Дані про кількість викликів і про актуальний стан ліфту попадають до центральної системи BMS, яка зберігає дані і перетворює в потрібні вказівки ліфту.

Джерело: Eco Town