Препарат для контролю ваги: як він працює?

15 Січня 2015 10:45

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Створено новий препарат, який допоможе охочим схуднути. Новий засіб викликає відчуття ситості, завдяки чому допоможе значно скоротити кількість вживаної їжі та зменшити набирання ваги.

Серед різноманітних методів і засобів контролю ваги існує один, що викликає гучні дискусії серед медиків. Це — лікування ожиріння за допомогою препаратів-анорексиків — препаратів, що знижують апетит. Ці препарати допомагають контролювати або знижувати вагу, що досягається шляхом зменшення апетиту, змінювання обміну речовин або засвоєння калорій.

Розрізняють два основних види препаратів для схуднення. Перший — т.зв. «пригнічувачі апетиту» — ліки, що зменшують відчуття голоду ще на стадії його виникнення в мозку. Другий — «наповнювачі шлунка» — викликають відчуття ситості в шлунку.

З одного боку, лікування ожиріння за допомогою подібних засобів дає надію для багатьох хворих, які змушені протягом усього життя дотримуватися суворої дієти і свідомо контролювати свій апетит. З іншого боку, досі серед фахівців немає чіткої думки щодо безпеки таких препаратів. Препарати, що викликають відчуття ситості і пригнічують відчуття голоду, мають величезну кількість протипоказань та побічних ефектів. З цієї причини в країнах Європи подібні сильнодійні препарати можна придбати тільки за рецептом.

По суті, ці препарати не є лікуванням у строгому сенсі цього слова. Але в поєднанні з правильним харчуванням і постійними фізичними навантаженнями можуть на перших етапах лікування допомогти хворим контролювати свою вагу.

За даними ВООЗ, у наш час близько 1,5 мільярда людей у всьому світі страждають від надмірної ваги, 0,5 мільярда — від ожиріння. Створення нового препарату, здатного викликати почуття ситості, є ще однією спробою вирішення цієї проблеми.

Один із таких препаратів був нещодавно розроблений вченими під керівництвом професора Гері Фроста з Імперського коледжу Лондона.

Основу препарату становить пропіонова кислота, яка і викликає почуття ситості. У звичайних умовах ця кислота виділяється в кишечнику при розщепленні клітковини. У товстій кишці пропіонат викликає вивільнення гормонів, які контролюють апетит. Для «доставки» цієї кислоти до товстої кишки вченим довелося створити інулін-пропіоновий комплекс, в якому пропіонат з’єднаний із інуліном — органічною речовиною з групи полісахаридів. Створений комплекс проходить травну систему і вивільняється в товстій кишці завдяки діяльності бактерій. На кінцевому етапі виділяється гормон насичення.

Перші випробування препарату показали зменшення вживання їжі та ваги. В експерименті взяли участь 20 добровольців, половина з яких у якості харчової добавки отримували чистий інулін, а друга половина — інулін в комплексі з пропіонатом. В результаті експерименту було встановлено, що ті з добровольців, хто отримував інулін-пропіоновий комплекс, з’їли на 14% менше їжі, порівняно з іншими учасниками.

Професор Гері Фрост зазначив: «Ми знаємо, що дорослі в середньому додають у вазі щороку від 0,3 кг до 0,8 кг, і існує реальна потреба в новій стратегії у боротьбі з таким станом речей. Такі молекули, як пропіонат, стимулюють вивільнення гормонів кишечника, що контролюють апетит. Однак для досягнення сильного ефекту потрібно з’їдати величезну кількість клітковини».

Результати дослідження були опубліковані в журналі Gut.