У Київській області виявили чуму свиней

10 Січня 2015 21:03

kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Ветеринарні служби розпочали заходи з ліквідації вірусу
29 грудня в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи були направлені матеріали від 98 голів диких кабанів, відстріляних на території Київської області. У деяких особин виявлена класична чума свиней.
“Згідно зі звітом про результат дослідження… виявлено РНК вірусу класичної чуми свиней”, – повідомили в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України.
8 січня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бородянської райдержадміністрації на якому затверджено заходи відповідно до вимог “Інструкції про заходи з профілактики та ліквідації класичної чуми свиней”.
Класична чума свиней – інфекційне захворювання, що викликається вірусом. Може протікати в надгострій, гострій, хронічній і безсимптомній формах. Характеризується ураженням кровоносної та кровотворної систем, крупозним запаленням легенів, крупозна-дифтерійним запаленням товстого відділу кишечника. Чутливі до вірусу домашні і дикі свині різного віку. З лабораторних тварин виявлено розмноження вірусу у кроликів.
Основне джерело інфекції – хворі і перехворіли домашні і дикі свині – вірусоносії, меншою мірою – м’ясо та м’ясні продукти, внутрішні органи, шкіра і кістки від таких свиней, інвентар для обслуговування хворих тварин, деяка птиця і домашні тварини, які були в контакті з хворими. Багато випадків захворювання свиней пов’язано з згодовуванням контамінованих вірусом кухонних відходів.

Джерело: Сегодня.ua