Волонтери розробили ресурс для вдосконалення знань української мови

24 Січня 2015 20:00

fbcdn-profile-a.akamaihd.net

fbcdn-profile-a.akamaihd.net

Команда волонтерського освітнього проекту «Мова – ДНК нації» запустила новий онлайн-ресурс для вдосконалення знань української мови. На сайті зібрані авторські ілюстрації, завдяки яким можна пригадати основні правила правопису, дізнатися нові фразеологізми й синоніми, навчитися правильно наголошувати слова й позбутися росіянізмів. Крім того, зареєстровані користувачі сайту мають можливість перевіряти знання й одночасно навчатися, виконуючи тематичні вправи.

Ініціатором проекту стала Наталія Клименко, PR-фахівець, яка вирішила створити сторінку в соціальній мережі, щоб ділитися знаннями й популяризувати українську мову.

«Усе починалося зі сторінки «Мова – ДНК нації» у Facebook, створюючи яку, я розуміла, що в наш час люди не хочуть читати складні правила й довго розбиратися. Саме тому вирішила готувати дуже лаконічні тексти й гарно їх оформлювати. На щастя, мій чоловік захопився моєю ідеєю й придумав нашого героя – розумного Лепетуна. Я почала підбирати теми, писати тексти, а він – створювати до них ілюстрації. За дев’ять місяців на нашу сторінку підписалося майже 20 тисяч людей. Ми переконалися, що багато українців прагнуть вивчати мову, але не мають сучасних ресурсів для цього», – розповіла Наталія Клименко, засновниця проекту «Мова – ДНК нації».

За перші 10 днів на сайті зареєструвалося понад 4 тисячі осіб з різних куточків України, найактивнішими користувачами є мешканці Києва, Львова, Харкова, Дніпропетровська, Одеси, Івано-Франківська, Запоріжжя, Тернополя й Черкас. Сайт відвідують і мешканці інших країн – Росії, Німеччини, США, Польщі, Великобританії, Туреччини, Канади, Італії тощо.

Наразі команда проекту працює над удосконаленням сайту, розробкою застосунку для iPhone, Android і Windows Phone. Крім того, у майбутньому вони планують зробити посібник з ілюстраціями й серію анімаційних фільмів з головним персонажем.

«У мене є мрія. Я хочу, щоб в Україні було модно говорити українською. Звичайно, можна нарікати на владу, вимагати від неї активніше підвищувати популярність національної мови, сприяти її всебічному вивченню. Але Майдан навчив мене, що потрібно не лише вимагати, а й віддавати – робити щось корисне для країни. Я намагаюся передати людям свою захопленість мовою. Вірю, що чим краще вони її знатимуть, тим більше пишатимуться нею», – прокоментувала Наталія Клименко.

Джерело: Хрещатик