Як зробити розслаблюючий масаж: 2 хороші методики

20 Січня 2015 10:12

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Останнім часом фахівці з багатьох країн все частіше звертають увагу на давнє мистецтво масажу та його різні напрямки. Накопичений досвід Сходу, що дбайливо охороняється протягом тисячоліть, стає незамінним для сучасної людини.

Світ, в якому живе сучасна людина, нестримно стрімко змінюється, разом з цим зростає вплив пошкоджуючих зовнішніх чинників, адаптація до яких є необхідною, але не завжди можливою.
Підсилюються психоемоційні навантаження, виникають нові фактори ризику, відбувається все більше віддалення від природного середовища, погіршується екологічна обстановка — все це безпосередньо впливає на наше здоров’я. Наслідком цього є дисбаланс в гормональній сфері та імунітет людини: знижується опірність до інфекцій, здатність організму до ослаблення дії токсичних речовин, що утворюються.

Єдність природи і людини, що лежить в основі всіх лікувальних східних практик, не обійшло стороною й техніку китайського масажу. В своїй практичній діяльності майстер китайського масажу звертає увагу на місячні ритми, енергетичний стан пацієнта, його вік і реакцію на зовнішні подразники.
Існує безліч видів китайського масажу. Це й класичний масаж Туйна, масаж шиацу (натиснення пальцями), Тибетський масаж. У медичній практиці Сходу терапію масажу доповнюють голковколюванням, акупунктурою, лікуванням травами, моксою та ін.
Основа китайського масажу — лікування людини в цілому за допомогою впливу на «шляхи» організму, що служать провідниками енергії — канали.
Оздоровлюючий ефект від масажу проявляється через глибоке розслаблення і зняття напруги м’язів і сухожиль. І як наслідок, зникає біль у суглобах, поліпшується обіг крові та лімфи, виводяться шлаки і токсини з організму, нормалізується обмін речовин, відновлюється природна циркуляція життєвої енергії Ци, врівноважуються життєві енергії інь і ян, активізуються БАТ (біологічно активні точки) на ногах, руках і голові.
Розрізняють два основні типи китайського масажу.
Перший слід проводити в напрямі: точка між бровами — лоб — вздовж лінії волосся до шиї — вниз по плечах і руках.
Другий: лоб — шия — вниз по спині до крижів — вниз по нозі.
Повторюють 2–3 рази.
Особливістю техніки китайського масажу є те, що він проводиться як кистями і пальцями, так і ліктями і ногами. Спочатку китайський масаж проводять легким дотиком, дотримуючись ритму масажних рухів, поступово збільшуючи тиск до тих пір, поки він не стане достатньо сильним для пацієнта: від поверхневого до глибокого. Після цього тиск знову зменшують. Це допомагає підсилити плин крові та лімфи в тілі пацієнта.
Китайський масаж усього тіла (голови, спини, верхніх і нижніх кінцівок) рекомендують при хронічних захворюваннях, враховуючи при цьому індивідуальні особливості пацієнта.