Який день 3 січня – таким буде і вересень

3 Січня 2015 08:02
snejkadubinskaia.wordpress.com

snejkadubinskaia.wordpress.com

Чого варті наші тамерлани та наполеони без коня? ( Олесь Гончар)

За астрономічним календарем 3 січня Земля знаходиться в перигелії, тобто вона розташовується на найменшій відстані від Сонця. Наші пращури помітили, який день 3 січня, таким буде і вересень.

Червоне сонце на сході віщує заметіль. Якщо цього дня багато снігу, то можна очікувати хороший урожай хліба, а якщо сніг не вкриє землю, то врожай у цьому році буде бідним.

За церковним календарем 3 січня вшановують Святу мученицю Юліанію.

3 січня народились:

1868 — Микола Чернявський, український письменник, культурний і громадський діяч, один із засновників і голова культурно-просвітницького й політичного товариства «Українська хата».

1895 – Борис Лятошинський, український композитор, диригент і педагог. Один з основоположників модерного напрямку в українській музиці.

1906 – Олексій Стаханов, новатор вугільної промисловості, основоположник Стаханівського руху. Народився в Орловській губернії, молодим хлопцем приїхав на Донбас (Кадіївка), де працював на шахті «Центральна-Ірміне». У 1935 йому доручено поставити рекорд видобутку вугілля і створено для цього відповідні умови; в ніч на 31 серпня за 6-годинну зміну він нарубав відбійним молотком 102 т вугілля, виконавши 14,5 норм.

1942 — Анатолій Погрібний, український літературний публіцист, освітянин. Автор більше 20-ти книг («Якби ми вчились так як треба», «Розмови про наболіле», «Класики не зовсім за підручником» та ін).

Події 3 січня:

1565 — Цар Російської імперії Іван Грозний видав указ про введення Опричнини, віддалився в Олександрівську слободу і звідти оголосив про зречення престолу.

1870 — У США розпочалось будівництво Бруклінського мосту. Міст довжиною 1825 м з’єднує Бруклін та Манхеттен — на момент завершення будівництва він був найбільшим підвісним мостом у світі.

1919 — Українська Національна Рада схвалила постанову про з’єднання Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою в Києві.

1957 — Після 11 років розробок компанія Hamilton Watch представила перший у світі електронний годинник.

Чи знаєте ви,що:

Першу штучну соломинку для коктейля придумав Марвін Стоун, хазяїн фабрики по виробництву паперових сигаретних мундштуків.

Лушпиння від справжньої соломинки в коктейлі дратувало його, тому, взявши смужку паперу, Стоун змастив її край клеєм, накрутив „гвинтом” на олівець, а потім зняв отриману трубочку.

3 січня 1888 року у Вашингтоні Стоун запатентував соломинку для коктейля.