Про шафран, цю дивовижну приправу, існують записи в папірусах Єгипту, про нього також писали Гіппократ, Гомер і стародавні цілителі Сходу. Шафран — це рильця крокусу посівного, красивої багаторічної рослини. Кожна квітка містить тільки 3 рильця, і щоб отримати 1 кг шафрану, потрібно зібрати рильця з 200 тисяч квіток. З цієї причини шафран вважається найдорожчою пряністю в світі. Висушені рильця мають гіркувато-пряний тонкий смак і приємний запах.
Протягом століть медики всього світу вивчали лікувальні властивості шафрану. На сьогодні відомо, що шафран містить безліч корисних речовин: калій, кальцій, мідь, залізо, магній, селен, цинк, марганець, ефірну олію шафранал, вітаміни: А, С, В1, В3, В9. І це ще не всі речовини, які вдалося виявити в шафрані. Але навіть такий багатий склад цілком і повністю підтверджує цілющий вплив шафрану на організм.
Сьогодні відомо, що, наприклад, калій необхідний для хорошої роботи серця і підтримки нормального тиску крові, марганець і мідь синтезують антиокислювальні ферменти, а залізо необхідно для вироблення еритроцитів. А шафранал бореться з раковими клітинами і має потогінну, антиспазматичну та стимулювальну дію.
Здавна шафран вважається однією з найбільш цілющих прянощів, вона здатна виліковувати безліч хвороб.
Шафран корисний при:
— захворюваннях шлунка, печінки;
— невралгії, анемії, радикуліті;
— захворюваннях серцево-судинної системи (зокрема, здатний знижувати артеріальний тиск);
— запаленні ясен;
— клімаксі, безплідді та гінекологічних захворюваннях;
— втомі, виснаженні нервової системи, безсонні.
У традиційній Східній медицині вважається, що шафран благотворно впливає на всі внутрішні органи та системи організму і, особливо, на кров, оздоровлюючи та оновлюючи її.
Шафран особливо рекомендується:
— на перших стадіях атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, стенокардії та гіпертонії;
— при запаленні, застуді, астмі;
— як тонізувальний і антисептичний засіб;
— для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, нормалізації жирового обміну;
— для поліпшення здібностей мозку. Шафран здатний відновлювати клітини мозку та всього тіла.
— для запобігання втрати зору в літньому віці;
— як антидепресант;
— для «оживлення» сухої та тьмяної шкіри, для загоєння тріщин на шкірі.
Шафран має і протипоказання. Занадто велика кількість цієї спеції може викликати сильне отруєння. Також шафран не можна вживати під час вагітності. Але все ж корисні властивості шафрану унікальні. І в разі правильного застосування вживання цієї пряності буде нести тільки користь для здоров’я.
Учені говорять, що лікарські властивості шафрану ще повністю не вивчені, і хто знає, скільки ще цінних речовин приховано в цій приправі. Шафран — одна з тих унікальних спецій, про яку можна сказати — її вартість настільки ж висока, як і її користь.