«Єдине серце» Литви та України створили у Києві

16 Лютого 2015 09:52

day.kiev.ua

day.kiev.ua

15 лютого близько тисячі людей взяли участь в акції дружби, що пройшла у центрі міста.

Подія «Єдине серце» — символічна хода з прапорами України і Литви завдовжки 200 метрів. Захід розпочався на Хрещатику, на Європейській площі люди об’єднали стяги у велетенське серце. Акцію ініціювали посольство Литовської Республіки в Україні і Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Серце до серця».

На захід прийшло багато студентів і родин з маленькими дітьми. Перед стартом акції люди жваво обговорювали перемир’я на сході. Організатори роздавали прапорці України та Литви, жовто-зелено-червоні. Шикувались ліцеїсти у формі, хтось запрошував перехожих долучитись до ходи. Раптом почали розгортати прапори. Режисер акції Ерікас Друскінас гучно командував: «Два кроки праворуч! Повільніше! Рухатися в інший бік!». Весь процес знімали з дрону, який гуркотів над головами. Процесію очолив оркестр. Під звуки українських пісень хода рушила Хрещатиком до Європейської площі.

«Про акцію дізнався з соціальних мереж. Прийти сюди, як на мене, певний обов’язок, — вважає Юрій Кононенко, який працює у Міністерстві освіти і науки. — Важливо, що європейська країна Литва підтримує Україну, і робить це послідовно та мужньо». Наталія Пєрвая прийшла на подію з усією родиною. «Дитина, школяр, розповіла про акцію, вирішили підтримати. Цей захід показує, що ми прагнемо розвиватися демократично і вміємо мирно висловлювати свої погляди, — переконана Наталія. — На мій погляд, Україні потрібна більш рішуча підтримка світу, у тому числі, військова. Надто довго триває війна на сході».

Світлана Шерелене, вчитель молодших класів з міста Анікщяй, тримає передній край литовського прапору і разом з усіма робить «хвилю». Завдяки цьому «єдине серце» б’ється, як справжнє. «Приїхала на акцію з Литви, бо це потрібно, — ділиться Світлана Шерелене. — Наша країна також довго боролась за незалежність, тому ми розуміємо українців і хочемо бути з ними у важку хвилину. Такі акції дружби вже пройшли по всій Литві. Завжди у них бере участь багато людей, атмосфера дуже тепла. У Каунасі на акцію прийшов хлопець з України, який вчиться у Литві. Він не співак, але виконав гімн України для всіх, і це було здорово. Потім той хлопець плакав, бо бачити велику підтримку рідної країни було важливо для нього».

На Європейській площі учасників ходи привітали литовські та українські політики. Сігнатор Акту Незалежності Литовської Республіки Ірена Андрукайтєнє наголосила: «Для мене велика честь бути зараз у центрі Києва разом з багатьма людьми. Серце, створене на Європейській площі, буде битися вічно. Бо неможливо зруйнувати дружбу Литви та України. Наші народи завжди будуть разом. І ця акція — свято наших сердець». Також біля Європейської площі виступили відомі українські артисти, зокрема, співачка Міла Нітіч.

«Шалено задоволений тим, як все відбулося, — зізнається режисер акції Ерікас Друскінас. — Декілька років тому обидва прапори вперше розкрили в Одесі. Також на підтримку України влаштовували акції у всіх великих містах Литви. Таким чином ми нагадуємо європейським країнам, що треба берегти власну незалежність, дбати про неї щодня. У березні сподіваємось провести аналогічну акцію єднання і у Брюсселі, біля будівлі Європарламенту».

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Фото Бориса КОРПУСЕНКА

Джерело: День