Голова Комітету вимагає публічного обговорення призначень на ключові посади в екологічній сфері

27 Лютого 2015 10:00
polvisti.com

polvisti.com

Микола Томенко як Голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вимагає радикального оновлення кадрів в цій сфері, а також прозорої і зрозумілої системи нових призначень.

«Попередній аналіз експертами Комітету кадрового потенціалу даної галузі засвідчує, що екологічна сфера була і залишається найбільш корупційною. Правоохоронні органи та Уряд не зробили жодних кроків щодо зупинення тих корупційних схем, які були закладені і процвітали в період Януковича», – зауважив Голова Комітету.

Для прикладу він нагадав, що до цих пір на ринку переробки сміття та утилізації шкідливих відходів працює фірма, яку звинувачують у розкраданні 1,5 млрд державних коштів і пов’язують з колишнім міністром енергетики та вугільної промисловості України Едуардом Ставицьким. М. Томенко нагадав, що відповідне звернення до Генпрокуратури він направив ще в минулому році, але досі ніяких зрушень у цій справі немає.

Інший приклад: ключовою структурою, яка «працює» в чорнобильській зоні відчуження, зокрема, щодо реалізації металобрухту та лісоматеріалів є так званий «Чорнобильський спецкомбінат», гендиректором якого досі залишається Кушніренко С.М. – рідний брат керівника Апарату Азарова Кушніренка О.М.

Очевидно, що екологічні «схемщики» (люди, які розуміються на тому, як «правильно» працювати в екологічній сфері) користуються попитом і в нинішній системі місцевої влади. Інакше важко пояснити призначення головою «Київзеленбуду» людини, яка за часів Черновецького-Сівця очолювала Головне управління екології та охорони природних ресурсів КМДА та фігурувала у низці скандалів, пов’язаних з забудовою зелених зон Києва. «І це далеко не поодинокий приклад, таких – сотні», – зазначив М. Томенко.

Разом з тим, за його словами, відсутність реальної, не корупційної політики в сфері екології та відповідних кадрових призначень пов’язані з тим, що кілька груп впливу не можуть погодити між собою нових людей на ключові посади в системі екологічної політики.

Так, на сьогодні досі не призначені керівник чорнобильської зони відчуження, Голова Державної екологічної інспекції України, Голова Державного агентства лісових ресурсів України та багато інших.

«Тому необхідно, з одного боку, невідкладно здійснити призначення на відповідні ключові посади, а з іншого – нові керівники не повинні бути представниками того чи іншого «бізнес»-клану чи партії, а вони мають зайняти свої посади прозоро через систему конкурсно-професійного відбору», – підсумував Микола Томенко.