Заготівлю кори калини та молодих пагонів починають у квітні, відразу після початку сокоруху. Травень-червень — кращий час для збору квіток. Збирайте тільки ті квітки, що повністю розпустилися. У вересні-жовтні настає час збору ягід. Ягоди потрібно збирати разом із ніжкою, а краще — цілком «парасольку»: це допоможе зберегти м’яку частину ягоди. Кращий час збирання ягід — після перших заморозків: по-перше, ягоди, зібрані в цей час, найбільш цілющі, а по-друге, низька температура під час заморозків зменшує їхню гіркоту (до речі, так само, як і гаряча вода).
Способи зберігання ягід калини
Спосіб № 1. Для збереження корисних властивостей, ягоди калини зберігають у темному сухому місці в мішечках з нещільної тканини або в паперових пакетах. Плоди, квітки та насіння калини зберігають свої властивості протягом року, а кора та молоді пагони — до 4 років.
Спосіб № 2. Крім такого традиційного способу зберігання, з ягід калини можна приготувати сік. Для цього на 1 кг ягід вам знадобиться: 1 л води та 200 г цукру. Ягоди промити, залити водою і варити в емальованій каструлі на повільному вогні, поки ягоди не стануть м’якими. Вичавити сік, додати цукор. Цукор повинен розчинитися. Процідити, знову довести до кипіння, розлити в банки.
Спосіб № 3. Ягоди калини можна заморозити. Для цього промийте ягоди, трохи обсушіть, заморозьте.
Спосіб № 4. Калина з цукром: 1 кг ягід калини, ½ кг цукру. В банку невеликим шаром насипати чисті сухі ягоди калини, потім — шар цукру. Чергуючи шарами ягоди та цукор, заповнити банку. Така калина добре зберігається в холодильнику.
Рецепти натуральних ліків з калини
1. При застуді, ГРЗ, грипі:
2–3 ст.л. ягід калини залити окропом, подавити, додати 1 ч.л. цукру. Пити 3–4 рази протягом дня по одній чашці.
відвар з кори калини. 2 ст.л. подрібненої кори заварити 1 склянкою окропу, витримати на повільному вогні 10 хв, настояти 15 хв, процідити. Додати 1 ст.л. меду. Приймати по ½ склянки за 30 хв до їди.
2. За ангіни. Суміш: квітки та ягоди калини, взяті в співвідношенні 1:1. 1 ст.л. суміші заварити 1 склянкою окропу, настояти 3–4 години, процідити. Таким настоєм можна як полоскати горло, так і вживати по 1–2 ст.л.
3. За гіпертонії, серцево-судинних захворювань:
настій: 4 ст.л. ягід калини залийте 1 склянкою окропу, дайте настоятися протягом 4 год. Приймати по 1 склянці 3–4 рази на день.
вичавити сік з ½ кг ягід калини. Віджаті плоди залити 100 г води, прокип’ятити 5 хв. Процідити та змішати з приготованим соком. Додати 100 г цукру, приймати по 2 ст.л. за 30 хв до їди.
4. За головного болю: випивати щодня 1,5–2 склянки соку калини з медом.
5. При запаленні легенів і бронхіті:
відварити на повільному вогні ягоди калини і мед (1:2). Запиваючи теплою водою, приймати по 2 ст.л. кілька разів на день.
розтерти 40 г плодів, залити їх 200 мл гарячого меду, настояти 2 год. Приймати по 1 ст.л. 4 рази на день після їди (допомагає також при бронхіальній астмі).
6. При кашлі (бронхіт, хронічний кашель). 100 г ягід залити 2 склянками окропу, томити на повільному вогні 30 хв. Настояти 30 хвилин, додати ½ склянки меду. Приймати по 2 ст.л. через 30 хв після їди.
7. При виразці шлунка і коліті приймати по 1 ст.л. за 30 хв до їди 3 рази на день розім’яті сирі ягоди калини.
8. При гастриті зі зниженою кислотністю. 1 ст.л. квіток калини заварити 1 склянкою окропу, кип’ятити 2–3 хв, процідити. Приймати по 1 ст.л. 3 рази на день.
9. При захворюваннях печінки. ½ кг ягід калини з додаванням невеликої кількості води проварити в емальованій ємності. Протерти через сито, змішати з 250 г меду. Приймати по 2 ст.л. вранці натщесерце і перед сном протягом 2-х тижнів.
10. При неврастенії. 1 ст.л. сухої подрібненої кори калини залити 1 склянкою води, кип’ятити 30 хв, процідити. Приймати по 1/3 склянки 3–4 рази на день після їди.
Калина має і свої протипоказання:
— при подагрі, артриті, сечокам’яній хворобі;
— при гастритах і виразках з підвищеною кислотністю;
— при високому згортанню крові і тромбозах вен;
— при гіпотонії.