Києво-Печерський заповідник ініціює вирішення питань оренди музеїв на його території

14 Лютого 2015 11:51
http://prostir.museum

http://prostir.museum

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник передав до Міністерства культури України всі необхідні документи для роз’яснення причин колізії, яка виникла в межах юридичних стосунків заповідника та комунальних музеїв і громадських організацій, що розташовані на його території.

Як повідомлялося раніше, згідно Закону України «Про оренду державного та комунального майна», заповідник змушений вимагати від трьох музеїв, двох громадських організацій та Підприємства по утриманню житлового фонду Національної спілки художників України заключення договору оренди з київським регіональним відділенням Фонду державного майна, що надало б законні підстави перебуванню цих установ на території заповідника (який є балансоутримувачем усього комплексу споруд).

Вказані юридичні особи ж відмовляються укладати угоди, апелюючи до того, що відтак, згідно Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу (№786 від 4.10.1995), вони змушені будуть платити досить високу суму оренди, яку забезпечити їм головний розпорядник коштів – Департамент культури КМДА – не може, і з вини якого протягом останнього часу у музеїв накопичені високі борги за комунальні послуги перед заповідником-балансоутримувачем. Дивно, що винним у цій ситуації музеї вважають керівництво заповідника, яке діє виключно в рамках законодавства, вимагаючи впорядкувати орендні стосунки.

Відтак, керівництво Києво-Печерського заповідника ініціювало вирішення проблеми через внесення доповнень до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу.

–          Ми передали у Міністерство культури України інформацію про орендні відносини в Заповіднику, в якій, зокрема, наголошуємо на нашій ініціативі, яка дозволить врегулювати проблемні орендні стосунки з музеями. Мова йде про внесення доповнення до пункту 10 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілузатвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. № 786, яка дозволить музеям і Національній спілці художників України використовувати державне нерухоме майно за 1 гривню на рік, – зазначив генеральний директор Заповідника Любомир Михайлина в коментарі для“Музейного простору”.

Також Любомир Михайлина зазначив, що юридична служба Заповідника передала керівництву Підприємства по утриманню житлового фонду Національної спілки художників України, розташованого на території заповідника, свій варіант вирішення питання оренди майна, який зрозумілий і прийнятний для обох сторін.
_______________________

P.S. До слова, варто зазначити, що майстерні художників, про які йде мова, розташовані у пам’ятці, що занесена до Списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО, в історичному центрі столиці України. Відтак виникає логічне запитання щодо того, наскільки взагалі логічним є розміщення приватних майстерень художників, що працюють на себе, в такому престижному місці. До прикладу, це так, якби французькі художники мали свої майстерні  на території Версалю. Очевидно, у Франції орендна ставка в такому випадку була б найвищою в країні…

“Музейний простір”

Джерело: prostir.museum