Кияни зможуть контролювати тендери на продукти для шкіл

4 Лютого 2015 11:27

vkurse.ua

vkurse.ua

Столична влада обіцяє залучати фахівців-аудиторів та незалежних експертів з числа батьків до проведення тендерів на харчування дітей у школах.

Про це заявила заступник голови КМДА Ганна Старостенко, повідомляє сайт мерії.

“Щоб забезпечити прозоре та публічне проведення конкурсних торгів, а також раціональне використання коштів платників податків, ми вирішили залучити до цього процесу фахівців-аудиторів та незалежних експертів з числа батьків”, – зазначила вона.

За її словами, це дозволить не лише уникнути корупційної складової в проведенні закупівель, а й підвищить якість харчування у школах.

Старостенко зауважила, що за проведенням тендерів також слідкуватимуть співробітники Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА.

“До участі в комітетах з конкурсних торгів та контролю закупівель ми запрошуємо представників батьківських комітетів та громадських організацій”, – підсумувала заступник голови КМДА.

Як відомо, з 4 лютого у столичні школи повернеться безкоштовне харчування для учнів молодших класів у Києві, яке було скасоване з 19 січня (початку третьої чверті).

На забезпечення молодших школярів обідами потрібно 110 мільйонів гривень. Раніше ці кошти виділялися з держбюджету. У 2015 році такої статті витрат у кошторисі держави вже немає. Забезпечення школярів гарячими обідами покладене на бюджети міських рад.

У зв’язку з цим столична влада вирішила скасувати безкоштовне харчування для школярів 1-4 класів з 19 січня. Батьків таке рішення обурило і після розголосу у ЗМІ у міському бюджеті віднайшли 110 мільйонів гривень.

Як відомо, наприкінці 2014 року розгорівся скандал щодо харчування дітей дитсадку у Коцюбинському, що на Київщині. Тамтешні батьки з’ясували, що їхніх дітей об’їдають: коли у меню пише булочка, то малюкам дають прозорий шматок батона.

Виявилося, що у дитсадка немає прямого постачальника харчів, а є цілий ланцюжок “перепостачальників”. Комунальне підприємство Коцюбинської селищної ради ТОВ “Комунальне-виробниче підприємство громадського харчування” під керівництвом Ганни Каськової закуповує продукти у ПП Олександр Кіщук (яке не є виробником цієї продукції, а просто займається перепродажем), керівником якого є син Каськової.

Керівника комунального підприємства, яка організувала корупційну схему закупівлі продуктів для дитсадка “Світлячок” селища Коцюбинське, покарали штрафом лише у 170 гривень.