Обрано лауреатів Шевченківської премії

12 Лютого 2015 08:15

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

10 лютого Комітет з Національної премії України імені Шевченка визначився з іменами лауреатів 2015 року.

Під час засідання Комітету відбулося обговорення літературно-мистецьких творів Третього конкурсного туру та шляхом таємного голосування визначені імена лауреатів.

Результати голосування подані на затвердження Президенту Україну і тільки після підписання відповідного указу Глави держави їхні імена будуть офіційно оприлюднені.

Експерти премії визначали переможців за напрямами: «Література», «Літературознавство та мистецтвознавство», «Театральне мистецтво», «Образотворче мистецтво».

Нагадаємо, на початку лютого Міністр Культури України В’ячеслав Кириленко на брифінгу в Києві озвучив пропозицію змінити періодичність вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка.

«Варто обговорити пропозиції, які лунають, що, приміром, Шевченківська премія як премія номер один в Україні може вручатися і не щороку, а, скажімо, раз на три роки з метою підвищення ваги цієї премії у суспільній свідомості», – заявив Кириленко.

Міністр запевнив, що вручення премії в 2015 році обов’язково відбудеться, а її розмір не змінюватиметься. Наразі лауреат премії отримує 260 тисяч гривень.

Нагадаємо, щорічна Премія імені Шевченка заснована 1961 року. Перші дипломи премії 9 березня 1962 року отримали Олесь Гончар, Павло Тичина і Платон Майборода.

Джерело: Cultprostir