Якими ж особливими властивостями володіє цей вид олії?
1. Потужний антиоксидант. Вільні радикали — молекули, які пошкоджують і змінюють клітини, щодня впливають на наш організм. Антиоксиданти здатні нейтралізувати ці молекули, перешкоджаючи окисленню. Антиоксиданти виробляє і сам організм, але ми можемо допомогти йому, отримуючи їх з їжею. Оливкова олія містить поліфеноли — найбільш дієві антиоксиданти.
2. Середземноморська дієта. Відомо, що жителі Середземноморських країн мають більшу тривалість життя і менше хворіють серцевими захворюваннями, ожирінням і раком. Причина цього — «здорове» джерело жирів, а саме — оливкова олія. Жителі середземномор’я не тільки готують на оливковій олії, але й заправляють нею супи і салати, а також використовують замість вершкового масла.
3. Косметологія. Маски і креми з використанням оливкової олії тонізують шкіру і знімають запалення.
Цінні властивості масла оливи відомі вже давно. У XIX столітті його використовували для профілактики серцевих захворювань і поліпшення травлення. Оливкова олія містить мононенасичені жири, які знижують рівень холестерину — цим пояснюється більшість її корисних властивостей.
Покращити своє травлення можна, випиваючи натщесерце ложку олії, а також використовуючи її в приготуванні їжі.
Для очищення кишечника півгодини до сніданку потрібно випити 1 ст. л. нерафінованої олії оливи і запити стаканом теплої кип’яченої води (можна підкислити воду соком лимона).
Живильну маску для чутливої шкіри можна приготувати, змішавши ½ банана і ½ подрібненого огірка і додавши 2 ст. л. оливкової олії. Через 30 хв. змити прохолодною водою.
Вибираючи оливкову олію, зверніть увагу на наступне:
1. Кислотність — основний показник високої якості олівкової олії: меньша її кислотність підвищує якість олії. Масло з оливи вищої якості має в основному кислотність від 0,8 до 1%. Підвищення цього значення говорить про погіршення якості олії.
2. Крім цього, оливкова олія має обмежений термін зберігання — не більше 1 року. Старе масло починає гірчити.
3. Країна-виробник: найбільш якісне масло виробляються в Іспанії, Італії та Греції.
4. Колір масла залежить від часу збирання врожаю і кольору оливок. Він може змінюватися від темно-золотого до світло-зеленого.
5. Купуйте олію в скляній тарі, в непрозорій або напівпрозорої упаковці, герметичній або з мінімальною кількістю повітря всередині.
6. Вибирайте тільки таку олію, на якій є напис «натуральна оливкова олія» (нерафінована). Рафінована олія підходить для смаження і містить менше корисних речовин.
7. Якщо на етикетці є напис «перший холодний віджим» — вона не має ніякого сенсу: вдруге оливки не віджимають.