Що поставити на місці пам’ятника Леніну, вирішуватимуть із істориками

11 Лютого 2015 12:00

www.epochtimes.com.ua

www.epochtimes.com.ua

Постамент, звільнений від столичного пам’ятника Леніну, досі стоїть порожній, однак цілком імовірно, що на місці колишньої статуї «вождя» з’явиться новий монумент. Яким він буде — щодо цього КМДА організовує громадські обговорення, участь у яких братимуть також фахівці-історики.

«Останнім часом громадськість Києва активно обговорює варіанти облаштування ділянки бульвару Тараса Шевченка із залишками пам’ятника В.І.Леніну. Висловлюються різні пропозиції — іноді цікаві, іноді — відверто неприйнятні. Тому і виникла ідея запросити до обговорення фахівців-істориків», — говорить Діана Попова, директор Департаменту культури КМДА. Серед запрошених — голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, києвознавець Михайло Кальницький, а також представники Музею історії Києва Катерина Романова та Ольга Друг.

Крім того, на сайті КМДА подається історична довідка щодо тієї ділянки бульвару Шевченка, на якій стояв пам’ятник Леніну. Виявляється, до прокладання бульвару в 1830 роках в тому місці було лютеранське кладовище, яке потім ліквідували і перенесли на Байкову гору.

На початку ХХ століття на тому місці стояли два дерев’яні кіоски — тютюновий і, ймовірно, шоколадний. В роки Другої світової війни, в 1941—1943 роках, на тому місці була встановлена шибениця, на якій представники радянської влади страчували нацистів та тих, хто з ними співпрацював. Після війни в часи відбудови Києва та Хрещатика на тому місці поставили пам’ятник Леніну, який був повалений в грудні 2013 року.