Школярі їздитимуть у громадському транспорті безкоштовно

8 Лютого 2015 09:04
kiev.pravda.com.ua

kiev.pravda.com.ua

Учні столичних загальноосвітніх шкіл їздитимуть у громадському транспорті безкоштовно після подорожчання вартості проїзду з 7 лютого.

Це стосується як наземного транспорту, так і  метро та міської електрички.

“Незважаючи на те, що в розпорядженні КМДА зазначені тарифи на проїзд для школярів, вони їздитимуть і надалі безкоштовно. Ціни на проїзні квитки для школярів визначені в рамках існуючого порядку розрахунку тарифів. Доки у Києві діє відповідне рішення Київради, школярі користуватимуться міським транспортом безкоштовно”, – сказала представник прес-служби КП “Київпастранс” вікторія Литвиненко.

Як повідомляє сайт КП “Київський метрополітен”, у підземці школярі теж їздитимуть безкоштовно, а студенти, як і раніше сплачуватимуть половину вартості проїзного квитка.

У підземці також додали, що 7 лютого буде припинено продаж жетонів блакитного кольору та введено в обіг зелені жетони.

“Однак на час перехідного періоду до кінця лютого, пасажири зможуть користуватися у метро жетонами старого зразка, а також проходити за безконтактними картками з раніше записаними поїздками та проїзними квитками”, – наголосили у метро.

У березні жетони старого зразка блакитного кольору можна буде обміняти на зелені у співвідношення 2 до 1.

“Ми розглядали кілька варіантів переходу на новий тариф. Зважаючи на економічну ситуацію був обраний, можливо, не найзручніший, однак найсоціальніший. Для уникнення незручностей ми відкриємо усі каси, а також у перші тижні збільшимо кількість працівників на станціях”, – сказав начальник підземки Віктор Брагінський.

Він також прогнозує, що пасажири після підвищення тарифу перейдуть на оплату проїзду за допомогою електронних карток.

“Ми не розуміємо, як перерозподілиться пасажиропотік. Може, пасажири звикли, і всі будуть їздити по жетонах за 4 гривні. Хоча я впевнений, що пасажири будуть вибирати більш дешеву поїздку й будуть переходити на електронні картки”, – цитують Брагінського “Українські новини”.

Таким чином, “Київський метрополітен” буде одержувати середній дохід від платної поїздки на рівні 3,26-3,28 гривень.

Штраф за безквитковий проїзд у наземному громадському транспорті становитиме 60 гривень, за несплачений провіз багажу – 8,5 гривні.

Як відомо, офіційна газета Київради “Хрещатик” опублікувала розпорядження про підвищення вартості проїзду в комунальному громадському транспорті Києва з 7 лютого.

Вартість 1 поїздки на автобусі, трамваї, тролейбусі, фунікулері встановлюється на рівні 3 гривні, на метро (без використання пластикової безконтактної картки) і міській електричці – 4 гривні.

Також з нового року зросли тарифи на проїзд у маршрутках. Низка столичних приватних перевізників уже беруть за проїзд 4-5 гривень. 

Крім того, столична влада вже дозволила низці транспортних компаній, що працюють у Києві, підвищити тарифи на проїзд до 6 гривень.