У Києві представили виставку про людську агресію

11 Лютого 2015 11:30

vgolos.com.ua

vgolos.com.ua

У київській галереї «Щербенко Арт Центр» представили проект «Ресентимент».
Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».
Проект «Ресентимент» спрямовано на дослідження ситуації, коли людина опиняється в умовах агресії, він виник як реакція куратора Марини Щербенко та її команди на події, які відбуваються в Україні впродовж останнього року.
«У своїх екстремальних виявах людська агресія призводить до масштабних катастроф і непоправних трагедій. Із підручників та розповідей літніх людей ми знаємо про жахи попереднього століття: світові війни, голодомори й Голокост. Однак шанування героїв і пам’ятних дат не забезпечило нам мирного співіснування в третьому тисячолітті. Ми й досі чуємо про тероризм, збройні конфлікти, нові війни, нам досі потрібні протести й революції, нам доводиться змагатися за свої права, бо на них досі хтось зазіхає», – відзначають організатори виставки.
Ресентимент, породжений непередбачуваними обставинами в житті українців, спровокований зовнішньою агресією, представлено в цьому проекті творчою рефлексією художників, а також через репортажні фото- та відеороботи, на яких зафіксовано реальні події.
«Представлені твори мають спровокувати реакцію глядача та спрямувати на роздуми про глибинне, про те, що врешті-решт необхідно в собі подолати заради змін у майбутньому», – відзначають організатори.
У проекті взяли участь українські художники Катерина Єрмолаєва та Ларіон Лозовий, Даниїл Галкін, Анатолій Твердий, Аліна Максименко, Ілля Psyfox, Богдан Томашевський, Анна Миронова, Руслан Тремба та інші.
Виставку експонуватимуть до 28 лютого.
Ресентимент (фр. ressentiment /rəsɑtimɑ/ «обурення, злопам’ятність, озлоблення») — почуття ворожості до того, що суб’єкт вважає причиною своїх невдач («ворога»), безсила заздрість, «тяжке усвідомлення марності спроб підвищити свій статус у житті або в суспільстві».