У Києві презентують збірку про універсальний дизайн

11 Лютого 2015 09:01

vsiknygy.net.ua

vsiknygy.net.ua

У Києві вийшла друком збірка “Універсальний Дизайн: практичні поради для кожного” авторів Ірини Виртосу та Тетяни Печончик (Центр інформації про права людини).
У даній збірці містяться поради та приклади застосування принципів Універсального Дизайну та критеріїв доступності у різних сферах життя, повідомляє Центр інформації про права людини.

Універсальний Дизайн передбачає створення елементів середовища, об’єктів, речей тощо доступними та зручними у користуванні для максимальної кількості людей.

Описано такі елементи, як зручні пандуси, універсальні карти-схеми метро зі шрифтом Брайля, широкі турнікети та входи з розсувними дверима у публічних установах, горизонтальна рухома доріжка у аеропортах, підсвічування сходів, зручні ручки на дверях, відсутність сходів та бордюрів.

Також подані поради для українських роботодавців, власників установ, політиків, журналістів та громадських діячів щодо того, яким чином вони, кожен на своєму місці, можуть сприяти впровадженню елементів універсального дизайну як світового досвіду та робити середовище більш дружнім, зручним і безпечним для усіх категорій громадян.

“У буклеті йдеться про те, що проблема впровадження універсального дизайну важлива не лише для людей з інвалідністю, але й для батьків маленьких дітей, для людей похилого віку, чи навіть для тих молодих людей, які отримали незначну травму і тимчасово не можуть вільно пересуватися”, – повідомляють упорядники.