У народі 12 лютого називається днем Трьох святих

12 Лютого 2015 16:56

wallpaperswide.com

wallpaperswide.com

Якими б цитатами бездари не підпирали свою розумову стелю, вона, однак, занизька.
Василь Симоненко
За церковним календарем 12 лютого вшановують Собор вселенських вчителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста. Також згадують священномученика Іполита та з ним 23 мученики, преподобного Зенона, постника Печерського, преподобного Зенона – учня святителя Василія Великого, благовірного Петра – царя Болгарського, мученика Феофіла Нового.
У народі 12 лютого називається днем Трьох святих. Цього дня колись заборонялося прясти, аби протягом року не було наривів, а ще спостерігали за погодою. Якщо у ніч на 12 лютого Місяць червонуватий – на великий вітер. Якщо ж удень вітер сильний – до вологого року.
Іменинниками 12 лютого є:
Василь, Григорій, Іполит, Петро, Федір, Стефан
12 лютого народились:
1871 — Лесь Мартович (Олекс Мартович), український письменник та громадський діяч. Автор повістей «Забобон», «Грішниця», збірок оповідань “Нечитальник”, “Хитрий Панько і інші оповідання”, “Стрибожий дарунок та інші оповідання”.
1864 — Михайло Яровий, український художник. Твори: «Одеська гавань», «Два покоління», портрети, ілюстрації до творів А. Чехова.
1908 — Антон Губенко, льотчик-винищувач, уперше в історі радянської авіації застосував повітряний таран у небі над Китаєм у бою з японським винищувачем (1938). Герой Радянського Союзу, Національний герой Китаю.
12 лютого в історії:
1914 — Перший політ літака «Ілля Муромець» (конструкції киянина Ігоря Сікорського) з 16 пасажирами на борту;
1918 — У Коростені Мала рада УНР прийняла Володимирів Тризуб як великий і малий герб Української держави;
1936 — У Києві відкрилася перша виставка народного мистецтва України;
1960 — У Києві став до ладу перший український ядерний реактор (дослідницький ВВР-М в Інституті фізики АН УРСР — тепер в Інституті ядерних досліджень НАНУ).
12 лютого в історії:
1809 р. — народився й Чарльз Роберт Дарвін, англійський науковець, що створив теорію еволюції і запропонував разом з Альфредом Расселом Воллесом принципи природного добору. Після досліджень у Південній Америці і Галапагоських островах, де він був під час кругосвітньої подорожі на кораблі «Бігль» 1831—1836, Дарвін опублікував книгу «Походження видів шляхом природного добору», в якій пояснював еволюційний процес принципами природного й статевого добору. Його теорія викликала жорстокі суперечки, оскільки суперечила Книзі Буття Біблії.
1908 р. — у Нью-Йорку на Таймс-сквер почалися знамениті перегони Нью-Йорк — Париж, траса яких пролягла через Аляску та Сибір, а потім — через усю Європу. Шість авто спочатку доїхали до Сан-Франциско, потім морем переправились до Японії, а звідти — до Росії. Закінчились змагання через 170 днів перемогою Георга Шустера, котрий 26 липня першим фінішував біля Тріумфальної арки у Парижі.
1946 р. — Вінстон Черчілль вперше промовив улюблену фразу всіх політиків: «No Comments».
1955 р. — в Радянському Союзі прийнято рішення про будівництво в Казахстані космодрому Байконур. А в 1961-му з нього було здійснено перший у світі запуск автоматичної міжпланетної станції «Венера-1».