У центрі Києва відбувся мітинг україно-чеченської дружби

24 Лютого 2015 21:00

22 лютого на Майдані Незалежності пройшов мітинг, присвячений 71-ій річниці депортації чеченського народу. Організатором заходу виступило «Товариство дружби україно-чеченського народу», за посередництва «Інтернаціональної Ліги Майдану». У заході взяли участь представники чеченської, азербайджанської, білоруської діаспори та громадські діячі України.
Не залишилися байдужими і відвідувачі головної української площі, вшанувавши героїв усіх національностей.
На заході також виступили представники чеченської діаспори, які приїхали з Європи для участі в мітингу.
Співзасновник «Товариства дружби україно-чеченського народу» Ахмед Аліхаджиєв, розповів присутнім про події 70- річної давності і назвав вторгнення російської армії в Україну «продовженням загарбницької політики Кремля, яку проводили протягом багатьох століть».
Представник білоруської діаспори прес-секретар «Руху солідарності Разом» Олег Овчінніков, закликав усі народи, які постраждали від рук кремлівської окупації, боротися разом.
На заході також виступили представники чеченської діаспори, які приїхали з Європи для участі в мітингу.
Учасники зачитали резолюцію і звернення до Верховної Ради. У тексті документа говорилося про вимогу визнати депортацію чеченського народу 23 лютого 1944 року – актом геноциду. «Товариство україно-чеченської дружби закликає законодавчий орган України – Верховну Раду – за прикладом парламенту Європейського Союзу визнати депортацію чеченського народу – актом геноциду», – сказано в документі.
Під час спілкування з чеченцями на мітингу відчувається бажання довести українцям, що вони не підтримують сепаратистів Сходу. «У нащі дні чеченці з різних країн світу прибувають в Україну для захисту її територіальної цілісності. Ми чудово розуміємо сутність російської агресії, з якою мали справу споконвіку і за останні 20 з гаком років», – заявив А. Аліхаджиєв, нагадавши, що у чеченського народу вже є великий досвід протистояння агресії Росії.
Співзасновник «Товариства…» Олена Денисенко пояснила, чому мітинг провели на день раніше. Адже завтра робочий день, що завадило б привернути увагу громадськості до цієї сумної сторінки в історії чеченського народу.
Довідка: 23 лютого 1944 року почалася кампанія по депортації чеченців та інгушів. 71 рік тому влада СРСР, за наказом Йосипа Сталіна, виселила близько 1 млн. чоловік зі своїх рідних сіл і міст. За 13 років, які чеченський народ провів у вигнанні, в степах Казахстану та Середньої Азії, загинуло близько 70% населення.
Автор:Тетяна Войтович, спеціально для ІА УММА

Джерело: МАЙДАН