Український кінооператор отримав «Срібного ведмедя» на «Берлінале-2015»

18 Лютого 2015 16:00

Український кінооператор Сергій Михальчук та його російський колега Євґєній Прівін отримали «Срібного ведмедя» на Берлінському кінофестивалі за видатний художній внесок за роботу у фільмі «Під електричними хмарами» Алєксєя Ґєрмана-молодшого. Вони розділили нагороду з оператором фільму «Вікторія» Брандт Грволен, повідомляє KINO-КОЛО.

socportal.info

socportal.info

Фільм «Під електричними хмарами» є ко-продукцією Росії, України та Польщі. Держкіно України також виділяло гроші на зйомки картини. Дія відбувається у 2017 році. Картина складається з семи новел, пов’язаних між собою місцем дії — незавершеним будівельним майданчиком. Долі всіх героїв так чи інакше пов’язані з недобудованим будинком.

Нагороди кінофоруму були вручені на урочистій церемонії у Берліні увечері 14 лютого.

Володарем «Золотого ведмедя» став фільм іранського режисера Джафара Панахі «Таксі». За сюжетом картини, таксі їздить барвистими вулицями Тегерана. У машину сідають пасажири, кожен з яких щиро висловлює свої погляди під час бесіди з водієм, якого зіграв сам режисер.

У 2010 році суд Ірану засудив Джафара Панахі до 6-ти років в’язниці за дії проти чинної влади. Крім того, режисерові заборонили протягом 20 років залишати країну, знімати фільми і давати інтерв’ю.

«Срібного ведмедя» (Великого призу журі) на 65-му «Берлінале» удостоївся чилійський режисер Пабло Ларраін за фільм «Клуб». У ньому оповідається про притулок для священиків, які моляться про відпущення гріхів, а заради розваги тренують гончу для собачих перегонів.

Нагороду на честь засновника фестивалю Альфреда Бауера отримав фільм «Іксканул» Хайро Бустаманте.

«Срібного ведмедя» в категорії «найкращий режисер» розділили Раду Юде з Румунії за фільм «Аферим», а також Малгоржата Шумовська з Польщі за картину «Тіло».

У номінаціях «найкращий актор» і «найкраща актриса» «Срібних ведмедів» одержали британці Том Кортні і Шарлотта Ремплінг за ролі у фільмі «45 років».

Найкращим сценарієм журі визнало роботу чилійського документаліста Патрісіо Гусмана у фільмі «Перловий гудзик».

Джерело: СОЦПОРТАЛ