Як зміняться київські парки: там з’явиться освітлення, нові лавочки, дорожнє покриття і сад каменів

6 Лютого 2015 14:13
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

На великі об’єкти, згідно проектної документації, піде близько 17 мільйонів

У КМДА вибрали кілька столичних парків, реконструкцію яких “погрожують” розпочати вже навесні. Мова йде про парки “Кіото”, “Юність”, “Орлятко” і територію навколо озера Тельбін. Також влада обіцяє провести капремонт 35 невеликих парків і скверів з 456 існуючих у Києві (наприклад, сквери імені Стуса, по вул. Зої Гайдай, 10-а, та на вул. Серафимовича). “На маленьких об’єктах плануємо відновити асфальтне покриття. А якщо буде необхідно, замінимо елементи тротуарної плитки та лавочки. Ну і, звичайно ж, проведемо озеленення (висадимо липи і клени)”, – розповів нам і. о. гендиректора КО “Київзеленбуд” В’ячеслав Суботін.

За словами керівника комунального об’єднання, розпочати роботи з капремонту на маленьких об’єктах планується в кінці квітня, а завершать частина з них вже до Дня Києва. Більше ж великі парки будуть готові до осені. На ці цілі передбачено бюджетне фінансування – близько 30 млн грн. На великі об’єкти, згідно проектної документації, піде близько 17 млн. “Але все визначиться після конкурсних торгів”, – говорять в “Київзеленбуді”.

АЛЛЕЯ САКУР. Після реконструкції в парку “Кіото” з’явиться сад каменів неподалік від алеї сакур. “Сад плануємо зробити в східному стилі і прикрасити декоративним мохом. А ще облаштуємо квітник: там висадять безліч різноманітних квітів і чагарників, зокрема – самшити, барбарис і ялівець. Але головне – встановимо автоматичну систему поливу”, – зазначили фахівці “Київзеленбуду”.

СКУЛЬПТУРИ. У парку “Орлятко” теж з’явиться безліч квітників, а заодно – нове металеву огорожу, яка перетворить територію. Також тут покладуть нове покриття і встановлять лавочки. “Не виключено, що після реконструкції парків будемо залучати громадськість, щоб творчо прикрасити лавочки, але спочатку вони будуть коричневого та зеленого кольорів. Фонтанів нових не буде – вони дуже дорогі в обслуговуванні. Але, можливо, з’являться скульптури від молодих українських дизайнерів, архітекторів і скульпторів, які нам надсилають свої проекти. Роботи свої вони будуть робити за рахунок меценатів”, – розповідає Суботін.

1_218

Скульптури. Творчість від українців. Фото: А. Яремчук

ПАНДУСИ І ОСВІТЛЕННЯ. Перетвориться і територія навколо озера Тельбін. “Раніше біля озера не було освітлення. А після реконструкції ми встановимо кілька десятків ліхтарів біля нових доріжок. Також з’являться нові лавочки та два квітники, і встановимо пандус – щоб люди з обмеженими можливостями також змогли погуляти в оновленому парку”, – розповіли в “Київзеленбуді”.

Джерело: Сегодня