Допомагай, але і перевіряй

11 Березня 2015 12:58
gazeta.ua

gazeta.ua

Київський метрополітен заполонили люди з прозорими скриньками. Керівництво підземки вже звернулося до міліції з проханням дати цьому раду та перевірити всіх благодійників із коробками.  У столичній підземці щодня можна зустріти волонтерів із боксами “Врятуй життя”, “Допоможи армії”, “На АТО”.

Люди кидають гроші, проте, незадоволених, каже керівництво метрополітену, більшає.  Журналісти у пошуках справжніх благодійників спустилися в метро. У вагоні дівчина-волонтер із сумним обличчям проходить між рядами, їй навіть вдається натиснути на жалість. Результат – додаткових 5 гривень у коробці. Сума могла бути і більше, якби не камера – дівчина тікає.

“Дитячі долоні” – саме так називається фонд, на який працює ця волонтерка-втікачка. На вказаній на листівці адресі розташований головний офіс фонду. Чорні двері, замість вивіски – звичайний білий аркуш із графіком роботи. Єдиний працівник у кабінеті підтверджує – це офіс “Дитячі долоні”.  Працівник уникає запитань та радить приїхати згодом. Наступного дня потрапити в офіс уже не вдається, охорона перед носом зачиняє двері. На інтерв’ю виходять два молодики, один з яких представляється директором, інший мовчки все знімає на камеру. Під час розмови директор підтверджує, що це їхня працівниця, волонтер на ім’я Олена. Її поведінку він вважає нормальною, а подальші запитання чоловіка дратують.

Випадково біля офісу “Долонь” журналісти зустріли дівчину, яка в пакеті ховала скриньку для пожертв.  Що отримує за свою роботу, дівчина не зізналася. Як насправді має виглядати волонтер, продемострували в офісі іншої благодійної організації. Окрім витяга з реєстру та посвідчення, кожен волонтер має надати лист із випискою витрачених коштів, з усіма адресами та контактами. Допомагай, але перевіряй, каже керівник фонду.  Юристи застерігають, що метро – це одне з найулюбленіших місць шахраїв. У волонтера радять вимагати ще й договір із фондом.  У міліції кажуть, що  на псевдо волонтерів у метро вони вже відкрили кримінальне провадження, проте не приховують, довести причетність до шахрайства – дуже складний процес.

Джерело: ТСН