Київські художники перетворять будинок культури на сквот

28 Березня 2015 10:04
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

Оголошено збір художників та активістів для сквотування залишеного Будинку культури ім. Горького на Нивках. Акція запланована на вечір 27 березня. Занедбаний будинок БК став об’єктом будівельного скандалу: незважаючи на протести місцевих жителів і відсутність дозволу з боку Київради, його збираються знести, а на його місці побудувати 16-поверховий житловий будинок. З серпня 2014 місцеві активісти намагаються зупинити незаконне будівництво: неодноразово зносили паркан, перекривали поспект Перемоги, влаштовували акції протесту під КМДА, писали листи і скарги.

Поки йдуть судові розгляди, активісти вважають дієвим створення сквоту в приміщенні БК. Вони мають намір заселитися в будівлю і розпочати роботи з його прибирання та ремонту. «У кількох кімнатах люди могли б жити, ще кілька можуть бути відведені під арт-резиденцію, в яку могли б приїжджати художники з усього світу. У БК є великий зал і сцена, там можна проводити концерти, спектаклі, лекції, кінопокази. Ще хотілося б, щоб простір сприяв формуванню громадянського суспільства, підвищенню рівня свідомості і поліпшенню комунікації між сусідами. Для цього в майбутньому звернемося до знайомих з Могилянки, які вміють модерувати, проводити асамблеї. Отже, художникам простір для експериментів, тусовок і практики, місцевій публіці можливість відвідувати різні заходи, цікаво проводити час, спілкуватися з незвичайними людьми і на якомусь іншому, більш культурному рівні між собою», поділилася з Cultprostir своїми планами ініціатор сквотування, засновниця «Мистецької Сотні» Матільда Маріна.

«Будинок культури простоює далеко не перший рік всередині розруха, сліди життєдіяльності бомжів. З іншого боку, гостра необхідність створення якогось культурно-громадського центру на Нивках існувала давно. Район з неоднозначною славою і засиллям маргінальних персонажів ніколи не позбудеться похмуро-гопницький атмосфери, якщо в ньому не з’явиться місце активності культурної інтелігенції. У планах створити сквот, в якому художники не просто замикалися би кожен у своїй майстерні, а робили ще громадські, відкриті мультидисциплінарні заходи. Оскільки в планах організовувати дозвілля і для людей пенсійного віку, з цією частиною місцевої громади ведеться роз’яснювальна робота: слова «сквот», «художники» їх лякають і ведуть до асоціативного ряду «наркомани», «хулігани» і далі за списком. А в цілому до сквотування, процесу обговорення та освоєння території може приєднатися будь-хто, ми кожному раді і допомога дуже потрібна», розповіла Cultprostir одна з активістів Аїда Юнусова.

Діяльність активістів зустрічає активний опір з боку забудовника. «У другий захід сквотування активістів зустріли тітушки, яких забудовник заселив у будівлю вони тепер там і ночують, прямо серед екскрементів, говорить Аїда. Реакція міліції була прохолодною, точніше її не було вони просто пішли. Передбачувано, що якщо сквоттери перейдуть до більш активних дій, тітушки точно не будуть їх поїти чаєм».

Активісти запросили на свою акцію мера Києва Віталія Кличка, хоча і мало сподіваються на його підтримку, а також попросили про допомогу бійців батальйону «Айдар», чия тренувальна база розташована неподалік.

Джерело: Cultprostir