Музею Гетьманства 22 роки

11 Березня 2015 13:28
toursdekiev.com.ua

toursdekiev.com.ua

11 березня 1993 року в Києв по вулиці Спаській відкрився справжній осередок української історії –  музей Гетьманства . З того пам’ятного дня пройшло рівно 22 роки. Музей міститься у будинку-пам’ятці архітектури кінця ХVІІ , відомому в Києві як “будинок Мазепи”. Будівлю було відреставровано за рахунок фінансування Київської міської державної адміністрації, Благодійного Фонду Івана Мазепи. Важливу роль у цьому процесі відіграли представники української діаспори, провідне місце серед яких посідав визначний український громадський діяч із США Маріян Коць.

Це був перший музей, який переповідав історію України в її забороненому комуністичною владою ракурсі.  Сам будинок має довгу та цікаву історію, яка налічує понад 200 років.

Сьогодні експозиція налічує близько 6 тисяч предметів, які частково були знайдені працівниками музею, а частково були передані городянами та колекціонерами з закордону. Серед унікальних речей в музеї можна побачити мапу українських земель роботи Йоганна Баптиста Гомона, створену в Німеччині у 1716 р., особисті речі державних діячів, добірку речей з козацького побуту, шаблі, гарматні ядра, порохівниці.

Для науковців цікавим буде переглянути приватні архіви Павла Скоропадського та наукову бібліотеку, яка налічує близько 3 тисяч примірників.

В музеї часто проводять мистецькі виставки та культурні заходи.