Микола Томенко: Уряд повинен роз’яснити нову процедуру нарахування пенсій чорнобильцям

18 Березня 2015 09:03
te.20minut.ua

te.20minut.ua

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звернувся до Міністра соціальної політики України П. Розенка та Голови правління Пенсійного фонду України О. Зарудного з проханням надати роз’яснення стосовно застосування Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» в частині внесення змін щодо громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зокрема, низку запитань викликає норма, що «після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до цього Закону поновлюється», зауважує Микола Томенко. Чи це означає, що виплата раніше призначених пенсій поновлюється у встановлених відповідно до законодавства розмірах у момент їх призначення? Яким чином буде повернуто 15% пенсії працюючим пенсіонерам тощо?

У своєму зверненні Микола Томенко зазначає також, що питання реалізації положень стосовно порядку поновлення виплати пенсії після звільнення з роботи Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», який набирає чинності з 1 квітня 2015 року, порушується у зверненнях працівників Чорнобильської АЕС та зони відчуження, учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, в тому числі, які працюють на посадах державних службовців, адже у період роботи їм пропонується виплачувати пенсії у розмірі 85% або не виплачувати зовсім.

Голова Комітету просить Уряд надати відповідь терміново, до набрання чинності цим Законом і нагадує, що на сьогодні більше 40% висококваліфікованих спеціалістів – працівників Чорнобильської АЕС та зони відчуження відносяться до категорії працюючих пенсіонерів