Микола Томенко: Уряд взяв «підвищені капіталістичні зобов’язання» перед МВФ

12 Березня 2015 13:49
tomenko.ua

tomenko.ua

Про це народний депутат України Микола Томенко сказав в ефірі телеканалу «Рада», коментуючи останні, так звані непопулярні рішення парламенту, який підтримав ініціативи Уряду у змінах до бюджету та пенсійного законодавства.

Микола Томенко пояснив свою відмову від голосування за ці урядові ініціативи тим, що характер обговорення відповідних законопроектів не був підготовленим та вмотивованим.

«Уряд назвав дві причини щодо необхідності голосування за ці ініціативи: перша, зрозуміло, Путін і Росія, друга – дефолт України, якщо ми не отримаємо кредиту МВФ. Раціональних, чітких і зрозумілих пояснень необхідності ухвалення запропонованих Урядом ініціатив ми так і не почули», – зазначив народний депутат.

«Я розумію, що МВФ вимагало оптимізації витрат на систему освіти. Але навіщо Міністерство освіти запропонувало у змінах до бюджету внести пункт про скорочення майже 500 вищих навчальних закладів, я цього не розумію. Також не витримує критики новий податок для працюючих пенсіонерів. Цілком очевидно, що треба було ліквідувати так звані елітні спецпенсії, але абсолютно незрозумілою є логіка запроваджувати ще один податок у 15% для працюючих пенсіонерів. Тим більше, що цей податок тепер платитимуть і пенсіонери, які захочуть працювати і які отримують пенсію у 2 000 грн! Думаю, точно МВФ не вимагав від українського Уряду обкладати земельним податком заповідники, і багато інших абсурдних речей, які подавалися під егідою зобов’язань перед МВФ», – зауважив М. Томенко.

«Тому абсолютно очевидно, що в даній ситуації Уряд спрацював не професійно і самостійно перевищив зобов’язання перед МВФ», – підсумував Микола Томенко.