Природа й мегаполіс. Парк “Покол”

12 Березня 2015 14:00

У Голосіївському районі міста Києва є багато красивих місць з багатою природою: це і знаменитий Голосіївський ліс з березами, дубами, соснами і грабами, і лісовий масив Конча-Заспа з численними озерами та іншими водоймами. Особливої ​​уваги також заслуговує урочище Покол – складова частина Голосіївського ландшафтного парку.

Особливості парку «Покол»

Лісовий масив знаходиться в напрямку Столичного шосе і займає площу в 73,03 га. Поблизу урочища знаходиться Лиса гора ( історична місцевість міста , розташована на правому березі річки Либідь ) і Корчувате (історична місцевість неподалік Жукового острова). До складу урочища входять півострів Галерний і навколишні території. Деякі фахівці вважають, що свою назву ця місцевість отримала в силу надмірної порізаності берегової зони Дніпра.

Як відомо, «Покол» об’єднує в собі дві окремі зони:

1) природна зона , представлена ​​ листяними деревами;

2) індустріально – господарська зона (рибне господарство, канал-охолоджувач ТЕЦ, різні очисні споруди, сховище мазуту).

Водоспад у великому мегаполісі

the-city.kiev.ua

the-city.kiev.ua

Якщо ви не уявляєте свого життя без періодичних виїздів на природу, то навіть у такому великої місті, як Київ, з населенням більше, ніж 2,8 млн. можна знайти привабливі місця – наприклад, київський водоспад.

Джерело води знаходиться на території ТЕЦ-5, яка розташована неподалік від водоспаду. По території урочища проходить спеціальний канал, який простягається з півночі на південь і впадає в русло Дніпра. Протяжність каналу становить приблизно 2 км, і практично скрізь водиться різна риба. Саме тому урочище нерідко є улюбленим місцем для столичних рибалок. Береги каналу виглядають досить мальовничо, також тут тихо і спокійно. Іноді зустрічаються альтанки для сімейного та активного відпочинку. Наприкінці водойми розташовані дві плотіни – через одну вода впадає в Дніпро, а через другу – в функціонуюче рибне господарство.

Саме в цій частині каналу і красується водоспад, який по праву можна назвати природною пам’яткою столиці України.

Дістатися до водоспаду можна на метро. Вийти треба на станції Видубичі, і трохи пройти по Обухівській трасі. Зайшовши на територію урочища Покол, ви побачите відкриту частину каналу, в кінці якого і розташований водоспад.