Що означає кридит МВФ для звичайних громадян

12 Березня 2015 16:00

zn.ua

zn.ua


Схвалення програми EFF для України передбачає виділення першого траншу в обсязі 5 мільярдів доларів, з яких 2700 млн. будуть спрямовані на підтримку бюджету країни. Умови виділення та обсяги подальших траншів будуть визначатися по мірі виконання критеріїв програми реформ. Очікується, що перший транш буде розподілений порівну між Нацбанком і Кабміном.
Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін (у нашому випадку – на чотири роки ), а кредити Stand – by – на 1-2 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 року і розтягується на п’ять років, в той час як за програмою Stand – by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки. Тому твердження саме такої програми розширеного кредитування – виграшний варіант для України.
Не всі розуміють, що виділення кредиту від МВФ для України – необхідний захід як для держави в цілому, так і для кожного з нас. Насправді, цей кредит – порятунок України від дефолту.
Теоретично дефолт вже відбувся, адже без грошей МВФ платити кредиторам нам просто нічим, пише “КП в Україні”. Але це тільки в теорії: його могли б оголосити, якби кредит не надали. А з оголошеним дефолтом гроші – ні МВФ, ні інших інституцій – в країну просто не прийдуть.
Звідси випливає подальше падіння економіки, астрономічні борги із зарплат, закриття підприємств, масове безробіття, невиплати пенсій і соцдопомоги.
У найближчі два роки поліпшень чекати не варто, вважають експерти і Кабмін. Нещодавно Кабмін опублікував прогноз, згідно з яким економіка за підсумками року впаде мінімум на 5,5%, інфляція перевищить 26%, а реальні зарплати знизяться на 14%.
На думку заступника голови Адміністрації президента Дмитра Шимківа, економіка країни і доходи громадян вийдуть на минулорічні показники не раніше 2018 року, і тільки до 2020-го країна зробить ривок. Правда, цей сценарій розписаний, виходячи з того, що Україна вже перебуває на економічному дні, а війна на сході закінчиться в короткостроковій перспективі.
Інші експерти налаштовані ще песимістичніше, стверджуючи, що на торішній рівень життя ми зможемо вийти не раніше ніж через 5-7 років.
Експерти одного з міжнародних банків оприлюднили свої курсові очікування по гривні, збудовані в залежності від обсягів золотовалютних резервів: при обсягах ЗВР в 5 мільярдів доларів середній курс складе 30 гривень за долар, 10 млрд – 22,2 гривень за долар, а обсяги ЗВР в 15 мільярдів практично гарантують нам курс 17,7 гривень.
Аналітики Незалежної асоціації банків України прогнозують, що гроші МВФ дозволять збільшити резерви до кінця березня до 9 мільярдів доларів, а за підсумками року – до 10 мільярдів. Таким чином, курс має всі шанси утриматися в коридорі 22-23 гривень за долар.
Серед обивателів існує думка, що за кредит ми вже як би розплатилися високими тарифами, жорсткими податками, замороженими зарплатами і урізаними пенсіями.
Насправді доходи бюджету дозволяють віддавати в кращому випадку відсотки по кредиту. А є ще основа позики, і щоб погашати її, доведеться знову і знову брати в борг.
МВФ прислухається до міжнародних експертів, які ставляться до нас з певною настороженістю. Адже корупцію в Україні ніхто не відміняв, а значить, існує ймовірність, що не всі виділені гроші будуть витрачатися за призначенням.
Ще одна проблема полягає в тому , що країна звикає жити в борг. У будь-якому випадку, гроші МВФ не замінять продуману економічну політику. Так що потрібно вчитися жити за коштами і проводити реформи, які дозволять у майбутньому відмовитися від кредитних коштів.

Джерело: vgorode.ua